theme-sticky-logo-alt
Zolderkamer omtoveren tot Slaapkamer? 5x Beste Tips!

Zolderkamer omtoveren tot Slaapkamer? 5x Beste Tips!

Vroeger werden ze meestal gebruikt als opslagruimte, nu profiteren zolders van vele technieken om extra leefbare ruimtes in huis te creëren. Perfect voor het inrichten van een slaapkamer voor volwassenen, tieners of kinderen, is het wel nodig om bepaalde tips te volgen om er een gezellige en functionele plek van te maken. Ontdek in dit artikel 5 tips om een slaapkamer op zolder te ontwerpen.

Handige tips om rekening mee te houden

zolder-slaapkamer

Of je nu een master suite, een kinderkamer of zelfs een tienerkamer onder je zolder wilt installeren, je moet er eerst en vooral voor zorgen dat de ruimte profiteert van effectieve isolatie. Dit is essentieel om te voorkomen dat het te warm wordt in de zomer of te koud in de winter. Naast thermische isolatie is vloerisolatie ook belangrijk om warmteverlies en geluidsoverlast te voorkomen.

Een ander element waar je rekening mee moet houden zijn de openingen. Als je bijvoorbeeld oude ramen hebt met enkel glas, is het sterk aan te raden om deze te vervangen door dubbel glas. Als je geen of te weinig openingen hebt, aarzel dan niet om de openingen die je hebt te vergroten of om bijvoorbeeld meerdere dakramen toe te voegen, zodat je het hele jaar door kunt genieten van aangenaam natuurlijk licht. Tot slot moet je zeker een elektrische renovatie plannen of stopcontacten toevoegen. Laten we verder gaan met de tips waarmee je een gezellige kamer op je zolder kunt creëren.

1. Kies voor aangepast meubilair

Als je zolder een laag plafond, een geaccentueerde helling of een te smalle ruimte heeft, kies dan bij voorkeur voor meubels die aangepast zijn aan de ruimte om geen verzadigd of zwaar gevoel te creëren. Kies voor lage elementen zoals banken of poefs in plaats van stoelen, een dressoir of ladekast in plaats van een kledingkast, enz. Voor een vleugje originaliteit kun je ook kiezen voor vintage meubels. Je bed kun je installeren onder de trapleuning of een raam, aan de gevel of je kunt direct kiezen voor een bed op de vloer met kussens in verschillende vormen en kleuren om een gezellige sfeer te creëren. Het belangrijkste is om de kamer niet vol te zetten met te imposante of te donkere meubels.

2. Speel met verlichting voor een warme sfeer

zolder

Als je in een zolderslaapkamer de voorkeur geeft aan natuurlijk licht, als dat ‘s avonds of tijdens donkere dagen ontbreekt, is het raadzaam om zorgvuldig de lampen en lampen te kiezen die een gezellige en aangename sfeer zullen brengen. Aarzel niet om verschillende soorten verlichting in verschillende hoeken van de kamer te plaatsen met bijvoorbeeld bedlampjes met zachte diffusie, een lichtsnoer op de balken, vintage lampen voor een sfeervolle uitstraling, enz.

3. Zorg voor ingebouwde opbergruimte

Op zolders kun je meestal geen conventionele opbergmeubels plaatsen. Kledingkasten zijn bijvoorbeeld vaak te hoog om onder de hellingen van de zolder te plaatsen. Om van de kamer een praktische ruimte te maken en te profiteren van voldoende ruimte om al je spullen op te bergen, moet je niet aarzelen om elk hoekje en gaatje van de verloren ruimte in de kamer te benutten om er echte pluspunten van te maken. Planken in de hoeken van de zolder, op maat gemaakte garderobekasten die in een muur worden ingebouwd of opbergkasten die speciaal zijn ontworpen voor op zolder, er zijn veel slimme oplossingen waarmee je deze atypische ruimte optimaal kunt benutten en de ruimte kunt optimaliseren.

4. Kies voor lichte kleuren

bed-zolder

Zolderruimtes kunnen soms donker en krap aanvoelen. Om ze groter te laten aanvoelen, is het nodig om er licht in te brengen. Om dit te doen, moet je lichte kleuren gebruiken voor zowel de muren als de vloeren. Aarzel niet om de muren, plafonds en balken wit te schilderen. Als je een origineel of dynamisch tintje aan de kamer wilt geven, kun je behang met een patroon of een kleurrijkere verf op een muur gebruiken. Wat de vloeren betreft, kun je ervoor kiezen om het hout te schuren om het lichter te maken of je kunt overwegen om het te bedekken met zwevend parket of pvc-vloeren in een lichte kleur zoals beige of lichtgrijs bijvoorbeeld.

5. De balken benadrukken

Op zolder is meestal het raamwerk zichtbaar. En het zijn bovendien de balken die de ruimte zijn identieke kenmerk geven. We kunnen je daarom alleen maar aanraden om zorgvuldig om te gaan met deze prachtige aanwinst, die je kamer zeker een vleugje authentieke charme zal geven. Er zijn verschillende manieren om ze te verfraaien. Afhankelijk van je smaak, maar ook van de ruimte die je hebt, kun je ervoor kiezen om ze te bleken of ze onbewerkt of geschuurd te houden.

15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://jalta.nl 300 0 1