theme-sticky-logo-alt
10 Weetjes Over Louvre (het Meest Bezochte Museum ter Wereld)

10 Weetjes Over Louvre (het Meest Bezochte Museum ter Wereld)

Voor veel mensen over de hele wereld is een bezoek aan het Louvre een belangrijk bucketlist-item tijdens een reis naar Parijs. Het meest bezochte museum ter wereld is ook een van de grootste – de totale lengte van de gevel is bijna twee mijl – en een van de rijkste kunstschatten (het Louvre stelt 38.000 werken tentoon en heeft er nog eens 422.000 in opslag).

Het museum heeft 2.290 medewerkers in dienst, waaronder 65 conservatoren en 145 conservatoren. (Denk eraan: 1.200 van deze medewerkers zijn beveiligers). Het Louvre heeft zelfs zijn eigen ploeg van 48 brandweermannen die 24 uur per dag paraat staan.

Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Dit monumentale museum bevat veel geheimen in zijn gewijde zalen, die erop wachten om ontdekt te worden.

Denk je dat je alles weet over het meest bezochte museum ter wereld? Deze leuke weetjes zullen je misschien verrassen.

Het werd oorspronkelijk gebouwd als paleis door François I

in-museum-louvre

De renaissancekoning die beroemd is om zijn prachtige kastelen in de Loirevallei sloopte een 12e-eeuws fort op de rechteroever om plaats te maken voor het Louvre paleis. De bouw begon halverwege de 15e eeuw, maar slechts een deel van het gebouw werd voltooid. Elke volgende Franse koning voegde iets toe aan het bouwwerk: als je goed oplet, kun je verschillende bouwstijlen zien. Een van de meest indrukwekkende delen is de zuilengalerij, die werd ontworpen door Louis Le Vau, Claude Perrault en de schilder Charles Le Brun, wiens handwerk je kunt bewonderen in de Apollo Galerij.

Je kunt nog steeds restanten van de oorspronkelijke gracht zien

Hoewel het 13e-eeuwse fort dat door koning Philippe Augustus werd gebouwd, werd vernietigd, groeven archeologen tijdens de bouw van de glazen piramide de oorspronkelijke gracht 23 meter onder de Cour Carré uit. Vandaag kun je er een kijkje in nemen in het middeleeuwse deel van de Sully vleugel.

Het duurde 200 jaar voordat het hele gebouw een museum werd

Lodewijk XIV was de laatste koning die het Louvre als koninklijke residentie gebruikte: hij verhuisde zijn hof in 1682 naar Versailles. In 1793, tijdens de Franse Revolutie, werd het Musée Central des Arts in de Grande Galerie geopend voor het publiek. Napoleon Bonaparte en Napoleon III voegden allebei iets toe aan het Louvre en verhoogden zo hun eigen prestige. Maar pas in 1993 werd het hele gebouw voor het eerst als museum gebruikt.

Veel van de werken in het Louvre werden door Napoleon geplunderd als oorlogsbuit

Veel van de Franse koningen waren grote kunstverzamelaars en gaven de meest getalenteerde architecten van die tijd de opdracht om bij te dragen aan het gebouw, maar veel van de grootste werken van het museum werden geplunderd tijdens Napoleons veldtochten in Italië, Egypte en daarbuiten.

De beroemde glazen piramide van I.M. Pei was enorm controversieel

louvre-museum-parijs

De glazen piramide van de Amerikaanse architect I.M. Pei wordt tegenwoordig gezien als een symbool van het Louvre zelf, maar toen het voor het eerst werd onthuld in 1989 noemden sommige critici het “heiligschennis” om te knoeien met de architectonische integriteit van het historische paleis. Ontworpen om 4,5 miljoen bezoekers per jaar te verwelkomen, ontving het Louvre in 2015 8,6 miljoen bezoekers. Een groot bouwproject is momenteel bezig om de lange rijen te verlichten door de ingangen en ontvangstruimtes rond de piramide te herconfigureren.

Het grootste schilderij van het museum bevindt zich in dezelfde zaal als de Mona Lisa

De Mona Lisa mag dan wel het beroemdste schilderij van het Louvre zijn, maar veel mensen realiseren zich niet dat het grootste schilderij van het museum zich in dezelfde ruimte bevindt. Het Bruiloftsfeest te Kana van de Venetiaanse renaissancemeester Veronese wordt soms verward met het Laatste Avondmaal, maar in werkelijkheid wordt het eerste wonder van Christus afgebeeld, de transformatie van water in wijn.

Da Vinci Codefans kunnen een themaroute door het museum volgen

Het Louvre heeft verschillende officiële routes die worden aanbevolen om bezoekers te helpen navigeren door het enorme museum, en de Da Vinci Code inspireert er een van. Als je deze route volgt, treed je in de voetsporen van de hoofdpersonen Robert Langdon en Sophie Neveu en leer je feiten van fictie te scheiden. Je kunt ook een thematische speurtocht doen met THATLou.

Je kunt zien hoe het gebouw eruitzag in de tijd van Napoleon III

louvre-parijs-binnen-museum

Weggestopt in een uithoek van de Richelieu vleugel, geeft de salon van Napoleon III bezoekers een kijkje in hoe het weelderige paleis eruit zag toen de keizer het gebruikte voor staatsfuncties.

Sla de rij over en wordt een Louvre expert

Om de drukte voor te zijn, kun je kaartjes kopen bij elke FNAC boekhandel (de toeslag van €2 is de moeite waard) en naar binnen gaan via de Passage Richelieu. Download de officiële app van het museum (€2) voor vooraf uitgestippelde routes door het museum en commentaar van de conservatoren. Je kunt zelfs je eigen avond in het museum plannen – het blijft open tot 21.45 uur op woensdag en vrijdag.

Het Louvre koopt nog steeds nieuwe werken aan

Hoewel de collectie van het museum alleen kunst bevat die tot de 19e eeuw is gemaakt, worden er nog steeds werken aangekocht. Het Louvre kondigde onlangs zelfs een gezamenlijke aankoop aan met het Rijksmuseum in Amsterdam van twee portretten van Rembrandt – de enige portretten ten voeten uit van de meester-schilder. Ze zijn te zien tot 13 juni 2016 en zullen daarna naar het Rijksmuseum verhuizen.

15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://jalta.nl 300 0 1