theme-sticky-logo-alt
wat-is-rekening-courant-geld

Wat is Rekening Courant en wat zijn de Voordelen?

Bedrijven zoeken vaker naar mogelijkheden voor meer flexibiliteit op het financiële vlak. Hier zijn meerdere mogelijkheden toe. Eén optie is de rekening courant voor bedrijven, maar wat is rekening courant nu precies en wat zijn hier de voordelen van?

Wat is de rekening courant precies?

laptop-creditcard

Een rekening courant wordt ook wel een zakelijke rekening genoemd. Het is een oplossing voor ondernemingen die op het gebied van financiën meer flexibiliteit willen. Op de eerste plaats is het mogelijk om op de rekening courant geld te storten en op te nemen. Dit is vergelijkbaar met een reguliere bankrekening. Een belangrijk verschil met een reguliere rekening is dat het met een rekening courant mogelijk is om extra geld op te nemen tot een bepaald bedrag. Is er een bedrag nodig dat op dat moment niet op de rekening courant staat? Dan kan dit bedrag wel worden opgenomen. Er ontstaat dan een roodstand. Dit is met een rekening courant mogelijk tot een vastgesteld limiet.

Waarom kiezen bedrijven voor een rekening courant?

We leven tegenwoordig in financieel onzekere tijden. Consumenten hebben te maken met hogere lasten. Denk aan de hogere prijzen in de supermarkten en aan de sterk opgelopen prijzen voor brandstof. Hier komen de hogere energietarieven nog bij. Natuurlijk hebben niet alleen consumenten last van deze hogere lasten. Ook bedrijven hebben te maken met hogere uitgaven. Hierdoor ontstaat er meer financiële onzekerheid, zeker binnen de kleinere bedrijven zonder grote kapitalen aan boord. Dit zorgt ervoor dat meer bedrijven kiezen voor een rekening courant. Mogelijke financiële schommelingen kunnen hiermee beter worden opgevangen.

Wat zijn de voordelen van een rekening courant?

De rekening courant biedt meerdere interessante voordelen voor bedrijven. Op de eerste plaats ontstaat er meer flexibiliteit in cashflowbeheer. Dit betekent dat er minder zorgen ontstaan wanneer er tijdelijk meer geld moet worden uitgegeven dan dat er binnenkomt. Het behoud van een gezonde cashflow is voor een bedrijf heel belangrijk. De rekening courant draagt hieraan bij. De dagelijkse bedrijfsvoering wordt ook ondersteund door de rekening courant. Het saldo van de zakelijke rekening hoeft niet voortdurend in de gaten te worden gehouden. Ontstaat er ineens piekdrukte? Dan kan er zorgeloos extra personeel worden aangenomen zonder eerst het beschikbare saldo te moeten checken. De inkomsten en uitgaven van een bedrijf kunnen veel efficiënter worden beheerd. OP het financiële vlak maakt de rekening courant het allemaal net even makkelijker.

Kan elk bedrijf kiezen voor een rekening courant?

De rekening courant is beschikbaar voor alle soorten bedrijven, van heel groot tot kleiner. Dit betekent niet dat het voor elk bedrijf ook mogelijk is om een rekening courant af te sluiten. Hier gaat een acceptatieproces aan vooraf. In de praktijk betekent dit dat het bedrijf een aanvraag moet indienen voor een rekening courant. Binnen dit aanvraagproces dient het bedrijf de nodige documenten ter beoordeling aan te leveren. Vervolgens zal een kredietverstrekkende partij bepalen of het bedrijf gebruik kan maken van een rekening courant.

15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://jalta.nl 300 0 1