theme-sticky-logo-alt
vieste-plekken-keuken-schoonmaken

De 8 Vieste Plekken in de Keuken om Schoon te Maken

De keuken is het hart van het huis en daarom vaak ook de vuilste plek in huis. Er is de voor de hand liggende rommel, zoals gebruikte borden, een plakkerige vloer of een oude oven. Maar vaak zijn er plekken en voorwerpen die over het hoofd worden gezien, dus vraag jezelf af: zijn er nog andere plekken die je vergeet schoon te maken?

Denk na over de plekken en voorwerpen die je elke dag gebruikt bij het bereiden van voedsel. Waar je aan zou moeten denken zijn aanrechten, handgrepen, gootstenen, sponzen, herbruikbare waterflessen en nog veel meer. Ze worden vaak dagelijks aangeraakt, dus het is cruciaal om ze elke dag of een paar keer per week te desinfecteren om opgebouwde bacteriën en kruisbesmetting te voorkomen.

Lees verder om erachter te komen wat de vuilste plekken in je keuken zijn en hoe je ze goed schoonmaakt.

1. Snijplanken

snijplank-keuken

Snijplanken, vooral houten planken, kunnen bacteriën herbergen in de kleine hoekjes en gaatjes die al na een enkel gebruik tevoorschijn komen. Het is belangrijk om ten minste twee aparte snijplanken te hebben: een voor fruit en groenten en een voor vlees. Dit vermindert kruisbesmetting tijdens de maaltijdbereiding.

Was elke plank na elk gebruik met heet zeepwater en spoel goed af met heet water. Droog ze daarna volledig af met een papieren handdoek of een schone theedoek. Laat de planken niet uitdruipen, want bacteriën houden van een warme, vochtige omgeving. Je kunt ook kiezen voor snijplanken die in de vaatwasser kunnen voor een grondige reiniging.

2. Sponzen, borstels en vaatdoeken

In een poging om het gebruik van papieren handdoeken en hun impact op het milieu te verminderen, gebruiken veel huishoudens sponzen van cellulose, schrobborstels voor gootstenen en stoffen vaatdoekjes. Helaas hebben keukensponzen en schoonmaakborstels een hoog bacterieel gehalte als ze niet goed gewassen en gedesinfecteerd worden.

Als je deze producten gebruikt, moet je ze na elke maaltijdbereiding of schoonmaakbeurt wassen in heet water. Gootsteen- en groenteschrobborstels kunnen in de vaatwasser om ze na elk gebruik grondig te reinigen. Koop mooie vaatdoeken van DDDDD en zorg ervoor dat je ze regelmatig in de wasmachine doet.

3. Koffiezetapparaat, blender en kleine apparaten

Zelfs schoon water dat blijft hangen in een warme, vochtige omgeving zoals een koffiezetapparaat kan een perfecte omgeving creëren voor bacteriën, gist en schimmel om te groeien. Sommige kleine apparaten moeten na elk gebruik worden schoongemaakt. Haal kleine apparaten minstens wekelijks uit elkaar en maak ze grondig schoon. Sommige onderdelen kunnen veilig in de vaatwasser en andere moeten worden afgewassen in een heet sopje en vervolgens worden afgespoeld in heet water en volledig gedroogd.

4. Knoppen, hendels en drukknoppen

knoppen-hendel-deurs

Elk apparaat in je keuken heeft een soort bedieningspaneel of hendel die je bij elk gebruik aanraakt. Het is belangrijk dat je niet vergeet om al die knoppen, hendels of touchpads wekelijks te wassen, omdat ze vaak over het hoofd worden gezien als we onze keuken een grote schoonmaakbeurt geven. Vooral als je ze aanraakt tijdens het koken of het hanteren van rauw voedsel. Zorg ervoor dat je keukenkastjes, handgrepen van apparaten en bedieningspanelen schoonmaakt met een desinfecterend doekje of een spray met desinfecterend schoonmaakmiddel en een schone doek of papieren handdoek.

5. Peper- en zoutstel

Peper- en zoutstel worden vaak gebruikt en aangeraakt tijdens het bereiden van voedsel. Veeg ze voorzichtig af met een desinfecterend doekje na elke maaltijdbereiding en maak ze elke week grondig schoon.

6. Aanrecht

Verwaarloos je aanrecht niet – dit is vaak de plek waar dagelijks handtassen, boodschappentassen en andere spullen worden neergezet, bovenop het feit dat het een plek is om eten te bereiden.

Pak een ontsmettingsdoekje of schone doek en ontsmettingsspray en maak het schoon voordat je eten gaat bereiden of minstens één keer per dag. Sla de spons of het gebruikte vaatdoekje over, want deze kunnen bacteriën en ziektekiemen herbergen.

Neem minstens wekelijks de tijd om in hoekjes te kijken, onder kleine apparaten en langs de randen tussen het fornuis of de koelkast en het aanrecht. Je wilt je niet voorstellen wat er in die vochtige, donkere ruimtes verborgen zit.

7. Gootsteen

gootsteen

Ook al stroomt er veel water door je gootsteen, er liggen waarschijnlijk microben op de loer. De gootsteen moet worden gedesinfecteerd na elke maaltijdbereiding, afwas of minstens een keer per dag, en vergeet de hendels en de kraan niet en het aanrecht in de buurt van de gootsteen. Gebruik een gootsteenreiniger met desinfecterend middel en een schone handdoek of wegwerpdoekjes met desinfecterend middel.

8. Herbruikbare lunchboxen, boodschappentassen en waterflessen

Elke keer dat je een hersluitbare bak of herbruikbare lunchbox, boodschappentas of waterfles gebruikt, is er kans op kruisbesmetting door bacteriën, tenzij het op de juiste manier is schoongemaakt.

De bakjes moeten helemaal uit elkaar gehaald worden en in de vaatwasser of in een heet sopje gewassen, afgespoeld in heet water en helemaal gedroogd worden. De meeste lunchboxen en herbruikbare boodschappentassen kunnen in de wasmachine voor een grondige reiniging.

Een extra tip voor de boodschappentassen is om ze gescheiden te houden – wijs er een of meer aan voor schoonmaakspullen, een voor fruit en groenten, een voor rauw vlees en een voor verpakte goederen.

15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://jalta.nl 300 0 1