Met deze week o.a. een modefeestje in Parijs, suikerzoete verleiding in Schiedam en een zoektocht naar de échte Luther in Utrecht.

Uit bij de buren

Uitgekeken in eigen land? In de ons omringende landen valt nog genoeg te beleven!

J’adore Dior

Wat dacht u bijvoorbeeld van de indrukwekkende overzichtstentoonstelling Christian Dior, Couturier de Rêve (‘ontwerper van dromen’), die deze zomer in het Musée des Arts Décoratifs in (waar anders) modestad Parijs is geopend? De expositie eert niet alleen het werk van de legendarische modeontwerper Christian Dior (1905-1957), maar zet ook zijn jubilerende modehuis in het zonnetje: dat bestaat anno 2017 namelijk precies 70 jaar. Daarom zullen niet alleen ontwerpen van Dior zelf te zien zijn, maar ook creaties van zijn opvolgers Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons en Maria Grazia Chiuri. Deze laatste is de huidige creative director bij Dior -en tevens de eerste vrouw die de scepter zwaait over het Franse mode-imperium. Ruim 300 couture-jurken zijn er te zien, vervaardigd tussen 1947 -toen Christian de wereld veroverde met zijn beroemde New Look– en nu. Daarnaast is er de nodige aandacht voor talloze documenten, zoals foto’s, brieven, illustraties, advertenties, schetsen en schilderijen, en natuurlijk ontbreken ook accessoires als tassen, schoenen, juwelen, hoeden en parfums niet. Ook het levensverhaal van Monsieur Dior wordt uitvoerig uit de doeken gedaan. Het fraaie retrospectief is nog t/m 7 januari te zien, dus ik zou zeggen: op naar Parijs!

Meer info? Klik hier http://www.lesartsdecoratifs.fr/francais/musees/musee-des-arts-decoratifs/actualites/expositions-en-cours/mode-et-textile/christian-dior-couturier-du-reve/.

luther

Musea & exposities

Man van het jaar

Behalve modehuis Dior viert ook Maarten Luther (1483-1546) dit jaar een jubileum; op 31 oktober 2017 is het namelijk exact 500 jaar geleden dat deze Duitse protestantse theoloog en reformator zijn beroemde en beruchte 95 stellingen aan een kerkdeur in Wittenberg bevestigde. Met deze daad ontketende hij de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis. Museum Catharijneconvent komt nu -naar eigen zeggen- met dé tentoonstelling over deze veelbesproken ‘man van het jaar’. Want wie was Maarten Luther eigenlijk? En wat maakt hem tot man van het jaar? Zeker is dat hij vele gezichten had: hervormer, populist, rebel, revolutionair, antisemiet, slimme marketingman, fundamentalist, vrouwenhater -en ga zo nog maar even door. In de tentoonstelling Luther gaat het museum op zoek naar de onbekende man achter het grote icoon van 500 jaar Reformatie. In woord, beeld, muziek en spot wordt getoond waarin de kracht schuilt van Luther. Diverse objecten -waaronder pamfletten, schilderijen en spotprenten- laten een nieuw licht schijnen op het enerverende verhaal van zijn leven en de Reformatie; de koppeling met de moderne tijd en de invloed van zijn ideeën op ons dagelijks leven spelen hierbij een grote rol. Te zien t/m 28 januari.

Meer info? Klik hier https://www.catharijneconvent.nl/bezoek-ons/tentoonstellingen/luther/.

Mierzoete verleiding

Sommigen beweren dat het verslavender is dan cocaïne en noemen het ‘het witte gif’. Voor anderen is het de hemel op aarde en hét middel om belangrijke gebeurtenissen te vieren. Ik heb het hier natuurlijk over suiker, die ultieme zoetmaker die vandaag de dag meer onder vuur ligt dan ooit tevoren. Immers, decennialang werd vet beschouwd als de grootste bedreiging voor onze gezondheid -totdat men begon te vermoeden dat al die 0% vet-producten misschien nog wel veel erger waren, aangezien die weer vol zaten met -jawel- suiker. Hoe het ook zij, onze relatie met het witte goedje is inmiddels behoorlijk omstreden. Reden genoeg voor het Stedelijk Museum Schiedam om twintig (inter)nationale kunstenaars uit te nodigen om een nieuw licht te werpen op dit maatschappelijke thema. Bezoekers worden uitgenodigd om suiker te bekijken zoals ze het nog nooit hebben gezien; door een zoetzure bril. Verlustig u aan een snoeplandschap van bijna 30 vierkante meter van Pip & Pop, word aan het denken gezet door de colamachine van Helmut Smits of lik aan de vrouwenbeelden van Joseph Marr! Het kan allemaal nog t/m 18 februari 2018.

Meer info? Klik hier http://stedelijkmuseumschiedam.nl/nl/614?gclid=EAIaIQobChMIvrzNj5W71gIVC5SyCh3pTAVkEAAYASAAEgLla_D_BwE.

crossroads

Onderweg in de donkere middeleeuwen

Bij de titel Crossroads moest ik onwillekeurig toch even terugdenken aan de gelijknamige film uit 2002 met Britney Spears in de hoofdrol, maar gelukkig heeft de tentoonstelling Crossroads -die vorige week werd geopend in het Allard Pierson Museum te Amsterdam- aanzienlijk meer om het lijf dan dit niemendalletje. De expositie heeft als ondertitel Reizen door de middeleeuwen en haakt in op een trend die al enige tijd geleden is ingezet, namelijk het ‘upgraden’ van de zgn. donkere middeleeuwen. Dat klikt misschien een tikje oneerbiedig, maar u begrijpt wat ik bedoel. Waar suiker (zie hierboven) het de laatste tijd zwaar te verduren heeft, daar stijgen de donkere middeleeuwen rap in aanzien. Onderzoekers trachten aan te tonen dat er na de val van het West-Romeinse Rijk in 476 dankzij de verschillende op drift geraakte volkeren in Europa sprake was van een periode vol beweging, uitwisseling en diversiteit; m.a.w. het was toen niet zo slecht als we altijd dachten. De tentoonstelling Crossroads toont nog t/m 11 februari aan de hand van acht thema’s prachtige objecten uit toonaangevende vroegmiddeleeuwse collecties van musea uit binnen- en buitenland en geeft zo een fascinerend beeld van migratie, contact en kruisbestuiving -van Europa in wording.

Meer info? Klik hier http://www.allardpiersonmuseum.nl/tentoonstellingen/nu-te-zien/nu-te-zien-crossroads.html?gclid=EAIaIQobChMI9ZX98Je71gIVW4myCh1yTAdNEAAYAiAAEgKwY_D_BwE.

Theater

All about Annie

Annie M. G. Schmidt, wie kent haar niet? Wie is er niet groot geworden met Jip en Janneke, Dikkertje Dap of Pluk van de Petteflet? We hadden een tijdje terug al de tv-serie over het leven van deze geliefde Nederlandse schrijfster, simpelweg Annie M.G. genaamd, maar nu is er dan de (onvermijdelijke) musical waarin niemand minder dan Simone Kleinsma in de huid kruipt van ‘onze’ Annie. Het stuk wordt op de planken gebracht door Stage Entertainment en heeft de titel Was getekend, Annie M.G. Schmidt gekregen. Vandaag gaat hij in première; aansluitend is de productie, waarin we verder o.a. William Spaaij, Marjolijn Touw en Wim van den Driessche tegenkomen, t/m 15 juli door het hele land te zien. De musical is gebaseerd op de succesvolle biografie Anna van Annejet van der Zijl, zit boordevol scherpe humor en bevat uiteraard de bekende liedjes van Annie M.G. Schmidt en componist Harry Bannink. Must see voor alle Annie-fans!

Meer info? Klik hier http://www.stage-entertainment.nl/shows/musical/was-getekend-annie-mg-schmidt/.