Geert Wilders heeft zichzelf weer eens overtroffen, in negatieve zin. In zijn nieuwste filmpje voor het programma Zendtijd voor Politieke Partijen waarschuwt hij tegen de demografische tijdbom die Afrika heet. Migranten uit Afrika komen ons vervangen, beweert de PVV-leider.

Het filmpje is propagandatechnisch gezien heel sterk. De boodschap is kort en krachtig, Wilders spreekt op kalme en besliste toon en waarschuwt als Cassandra voor het gevaar, dat Troje in de brand komt te staan als we niet uitkijken.

Natuurlijk is de inhoud abject. Wilders gooit migranten uit Afrika, die soms maar lang niet altijd vluchteling zijn, en vluchtelingen uit het Midden-Oosten, op een hoop. Ook brengt hij Afrikaanse migranten in verband met de islam, terwijl veel Afrikaanse nieuwkomers in Nederland, denk aan de Eritreeërs, christenen zijn. Hoezo islamisering?

Er is een griezelige overkomst tussen dit propagandafilmpje en de propagandafilm Der ewige Jude. In de beruchte nazifilm wordt de verspreiding van het jodendom in Europa vergeleken met de verspreiding van de ratten die de pest meenamen. Nu nemen, volgens de PVV, de mensen uit Afrika en de moslims Europa over. Ik weet niet of de PVV bewust is van deze overeenkomst. Uiteraard zal de partij ontkennen dat Der ewige Jude de inspiratiebron is geweest en iedereen die op de overeenkomsten verwijst demonisering en het maken van de godwin (de vergelijking met Hitler en de nazi’s) verwijten.

Dat de NPO dit uitzendt? Tja. Het hoort bij de vrijheid van meningsuiting. Er is geen preventieve censuur in Nederland. Als Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten, bijvoorbeeld aan haatzaaien, opruiing en/of discriminatie, dan moet er aangifte tegen hem worden gedaan.

Nee, er worden geen openlijke racistische uitlatingen gedaan. Niettemin is deze hele context volkomen racistisch. Zwarte mensen uit Afrika worden met terrorisme en criminaliteit in verband gebracht. Ook verwijst de PVV, expliciet, naar de racistische omvolkingscomplottheorie die bij de Alt-Right (blanke racisten) in de Verenigde Staten populair is: de angst is dat het blanke ras door het zwarte zal worden vervangen.

Mijn idee is dat Wilders radicaliseert. Het taboe dat de PVV aanvankelijk respecteerde ten aanzien van racisme is doorbroken. Vandaar ook dat openlijke nazi’s (Géza Hegedüs, heel even lijsttrekker van de PVV in Rotterdam) zich aansluiten bij de beweging van Wilders.

Sowieso heb ik de indruk dat Wilders weer energie heeft om te vechten. Tegen Thierry Baudet, zijn ware vijand. De voorman van het Forum voor Democratie heeft sinds hij in 2017 in de Tweede Kamer is gekomen heel veel media-aandacht gekregen. Dat ging ten koste van Wilders. De PVV dreigde in de opiniepeilingen door het FvD te worden overvleugeld/ingehaald. Wilders radicaliseert mede omdat hij de populistische kiezers wil behouden. Zij mogen niet naar Baudet vluchten.