NTR gaat een anderhalf uur durende documentaire over Geert Wilders uitzenden. Viceland heeft de film in verkorte versie gisteren uitgezonden. Heel boeiend wordt het allemaal niet.

 

De reden waarom Geert Wilders werd benaderd voor een documentaire was zijn sterke positie in de peilingen, maandenlang. Maar op 15 maart waren veel virtuele zetels alweer verdampt en was de VVD ondanks verlies toch de grootste geworden. Geert Wilders als heraut van Trump en de Brexit was een interessante invalshoek geweest voor een internationaal publiek waar VICE op mikte. Omdat de PVV-leider de overwinning echter door zijn vingers liet glippen werd het een nogal saai portret dat voor de Nederlandse kijkers niets nieuws bevat: over zijn tijd in Israël, de beveiliging en zijn katten.

Dat NTR deze matig geslaagde documentaire over een matig geslaagde politicus onverkort wil uitzenden is uiteraard hun goed recht, maar ik snap niet waarom. Ik liet er enkele weken geen traan om dat de journalistiek niet-onafhankelijke hagiografie over Jesse Klaver van Joey Boink niet op de publieke omroep is uitgezonden. Als BNNVARA dat wel had gedaan dan was dat politieke propaganda geweest. Dat mag natuurlijk en past helemaal bij de verschillige VARA, maar je bent dan niet kritisch meer.

Maar waarom dan wel de documentaire over Wilders uitzenden? Deze documentaire is in tegenstelling tot het evangelie van Jesse wel onafhankelijk gemaakt, maar ook de PVV-leider krijgt tijdens de documentaire geen echt kritische vragen voorgeschoteld. Bovendien, de documentaire op Viceland was al saai, NTR wil de onverkorte versie van anderhalf uur uitzenden. Waarom doet men dat de kijkers aan? Om te laten zien dat ‘de boze burger’ echt niet wordt genegeerd door de linkse publieke omroep?

Maar misschien moeten we niet boos zijn op de publieke omroep, maar vooral op documentairemakers. Een kritische, onafhankelijke documentaire is wel boeiend. Waarom worden zulke documentaires nu niet meer gemaakt over politici? De Wouter Tapes was uiterst boeiend, om Wouter Bos ook van zijn minder positieve kanten werd belicht. Dat is televisie. Niet zoete plaatjes schieten.