AD-journalist Wierd Duk schrijft deze week in zijn column ‘Wierd Duk peilt de stemming’ over het zogenaamde Coudenhove-Kalergi-plan, een variant op de extreemrechtse ‘white genocide’-complottheorie. Europese landen zetten nu nauwelijks illegale immigranten uit, omdat dit lastig is. Volgens Duk is het daarom volkomen logisch is dat mensen samenzweringsideeën aanhangen. 

 

Wierd Duk lijkt een beetje afstand te nemen van de Coudenhove-Kalergri-complottheorie. Hij heeft het over ‘wilde complottheorieën’. Maar in de rest van zijn artikel probeert hij vooral begrip voor de complotdenkers te kweken:

Willen Europese leiders wel doorpakken? Of komt massa-immigratie van meest jonge mannen hen goed uit – als welkome aanwas voor een verouderende arbeidsmarkt? De wantrouwigen zien hun gelijk bevestigd in de berekening van de Europese Commissie dat tot 2050 60 miljoen arbeidsmigranten nodig zijn om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen.

Bovendien, deed de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, onlangs niet de opzienbarende uitspraak dat immigratie noodzakelijk is ‘omdat Europa anders door inteelt dreigt te degenereren’? Eerder bekende een speechschrijver voor Tony Blair dat diens regering de grenzen moedwillig had opengezet ‘om zo een waarlijk multiculturele samenleving’ te creëren. In die jaren 2000 kwamen zo’n 2,3 miljoen immigranten naar het Verenigd Koninkrijk.

Duk noemt Richard Coudenhove-Kalergi, de Oostenrijker waar de complottheorie naar vernoemd is, ‘omstreden’ en ‘een in EU-kringen bewierookte pionier, die streefde naar een Europese eenheidsstaat.’ Coudenhove-Kalergi beweerde immers dat de Europeanen zich in de toekomst zouden vermengen met Afrikanen en Arabieren en niet langer gebonden zouden zijn aan hun nationale identiteiten. De utopie van Coudenhove-Kalergri wordt nu werkelijkheid, want Europese leiders voeren zijn idealen als beleid uit, lijkt Duk ons te willen vertellen.

Volgens historicus Han van het Horst, die eerder over de Coudenhove-Kalergri-complottheorie schreef, is het buitengewoon bizar dat extreemrechts van een conservatieve Oostenrijkse graaf, die vroom katholiek was, de gebeten hond maakt. Van der Horst stelt dat Richard Coudenhove-Kalergri het bewijs is dat conservatisme niet per se hoeft samen te gaan met nationalisme. Extreemrechts beschouwt Coudenhove-Kalergri echter als een verrader.

Angst voor rassenvermenging leeft diep bij het Forum voor Democratie

In zijn verhaal noemt Wierd Duk Robert de Haze Winkelman niet bij naam, de voormalige VVD-senator die nu adviseur voor het Forum voor Democratie is. Er is nogal wat ophef ontstaan (zie hier en hier) toen De Haze Winkelman in een tweet wees op een artikel op antisemitische website waarin de Coudenhove-Kalergri-complottheorie werd gepromoot. Duk laat het antisemitische aspect onbenoemd en vergoelijkt de actie van De Haze Winkelman:

Toen onlangs een adviseur van het Forum voor Democratie zijn volgers op Twitter attent maakte op het bestaan van dit ‘Plan van Kalergi’, werd hij voor rechts-extremist uitgemaakt. Veel rechts-extremisten zijn immers met de ideeën van Coudenhove-Kalergi aan de haal gegaan.

Breivik-achtige types beweren dat de graaf aan de basis staat van een ‘witte genocide’ die zich – als resultaat van de massa-immigratie – in het Westen zou afspelen. Het is allemaal de schuld van ‘corrupte westerse elites’, zeggen zij, die ‘voeren het Plan van Kalergi uit’. ‘Kalergi’ is op social media, broeinest van obscure theorieën, een veelbesproken thema.

Duk neemt dus maar half afstand van de complottheorie. Hij wil niet tot de ‘rechts-extremisten’ en ‘Breivik-achtige types’ gerekend worden en pleit ook het Forum voor Democratie hiervan impliciet vrij, maar Duk begrijpt waarom hun complottheorieën zo populair zijn. De Europese elites doen volgens hem namelijk feitelijk niets tegen de ‘massa-immigratie’.

Afbeelding: Screenshot aflevering Pauw, NPO 1.