Het ziet er steeds meer uit dat GroenLinks in de regering komt. Hoe moeten we daarop reageren?

 

Afgelopen weekend hielden de Internationale Socialisten weer hun Marxisme Festival, waar ze lekker tekeer konden gaan tegen neoliberalisme, racisme, islamofobie, seksisme (behalve natuurlijk seksisme bij moslims, zeg je daar wat over dan ben je een racist en een islamofoob) en last but not least de witte man. Leon Korteweg, die deze week nog een uitgebreid verslag over dit festival voor Jalta gaat schrijven, hield mij via DM’s op de hoogte. Ik was blij dat ik er niet bij was. Ik kan evenementen verslaan, ook evenementen met lezingen waar ik het totaal niet mee eens ben, maar er is een grens. Leon is gelukkig wat naïever in de positieve zin van het woord dan ik, enfin, leest u straks zijn verhaal maar.

De Internationale Socialisten zijn GroenLinks in het kwadraat. Hyper politiek-correct, hyper antikapitalistisch, hyper modieus, hyper anti-Israël, hyper anti witte man. Het was dan ook geen toeval dat Sylvana Simons en Anja Meulenbelt van Artikel1 op het festival zich lieten zien, en natuurlijk activiste en voormalig GroenLinks-lid Anne Fleur Dekker.

Het is logisch dat we, met VVD en CDA in het kabinet straks, geen extreemlinks beleid krijgen. Dat kan gewoon niet. Maar op punten kunnen we wel een heel progressief beleid – progressief in de modieuze, feministische, politiek-correcte, regressief-linkse zin van het woord – verwachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorlichtingscampagnes van de overheid tegen (vermeend) racisme, bewustwording dit, bewustwording dat. En als de VVD graag wil dat het kabinet succes heeft en GroenLinks graag wil dat de achterban tevreden blijft, verwacht dan ook brutale GL-Kamerleden die allemaal irritante voorstellen doen om het kabinetsbeleid progressiever te maken. De PvdA-fractie en de PPR-fractie deden immers precies hetzelfde in de periode 1973-1977 tijdens het kabinet-Den Uyl.

Waarmee zullen de groene parlementariërs komen? Denk hierbij aan het voortrekken van BPoC’s enNBPoC’s (zwarte Nederlanders en andere ‘gekleurde’ Nederlanders) bij sollicitatieprocedures voor overheidsfuncties; het inruilen van christelijke feestdagen voor islamitische (wat niet gaat lukken, want het CDA zit in het kabinet); aparte toiletten voor transgenders in alle overheidsgebouwen; een verbod op Zwarte Piet (hét moment waarop Thierry Baudet besluit om gewapend met lavendel als Zwarte Piet de plenaire vergaderzaal binnen te treden, want dat maakt hem wereldberoemd voor een dag); het strafbaar stellen van islamofobie (naar het grote voorbeeld van Canada, waar Jesse Klaver Justin Trudeau de scepter zwaait); meer geld voor ontwikkelingshulp; meer vluchtelingen; meer subsidie voor schimmige antidiscriminatieclubjes; enzovoort enzovoort. Verwacht vooral veel symbolische voorstellen – geld in overvloed is er immers niet – en de publieke omroep die elk voorstel van GroenLinks toejuicht; GroenLinks-politici veel vaker uitnodigt dan vertegenwoordigers van andere partijen; een drammende achterban die nog meer wil en dramt via progressieve media als De Correspondent, de Groene, het NRC en de Joop; en ten slotte een verdere radicalisering van de populisten in ons land die de VVD (en in mindere mate het CDA) overal de schuld van geven.

Wat te doen? Belangrijk is, ondanks alles, rationeel te blijven. Dat betekent: het kabinetsbeleid en zeker de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer te bestrijden als er onzinnige voorstellen komen, maar tegelijkertijd onterechte aanvallen op het kabinet – en die zullen er van de zijde van de PVV en het Forum voor Democratie zeker komen – met argumenten te pareren. Een VVD-CDA-D66-GroenLinks-kabinet is vanwege GroenLinks niet ideaal, verre van zelfs, GroenLinks heeft bovendien buitenproportioneel media-invloed, maar omdat veel voorstellen vermoedelijk vooral symbolisch zullen zijn valt het in zekere zin ook wel weer mee. Hopelijk dat assertieve VVD- en CDA-Kamerleden GroenLinks (en D66) terugpesten met voorstellen die de andere kant opgaan. GroenLinks moet het zo onaangenaam mogelijk krijgen in het volgende kabinet.