GeenStijl zaait bewust twijfel over onze instituties en versterkt daarmee complottheorieën.

 

‘Alle reden om extra te twijfelen’

Wat waren ze weer trots bij GeenStijl. De ongefundeerde opiniewebsite had de naam gevonden van de Marokkaanse autobestuurder die onwel werd en voor een ongeluk zorgde op Amsterdam CS, wat volgens complotdenkers natuurlijk een terroristische aanslag was. Hoewel Bart Nijman van GeenStijl een slag om de arm houdt en ook de mogelijkheid openhoudt dat de autobestuurder echt onwel was, zaait hij bewust twijfel over de verklaring van de politie: ‘Scepsis beloond, wantrouwen in de instanties gegroeid, en alle reden om extra te twijfelen aan de verklaring dat het een onwelwording was.’

Veel reaguurders negeren Nijmans voorbehoud en zijn er heilig van overtuigd dat de moslims ons komen te vermoorden. Een reaguurder schrijft:

Nieuwe aanpassing bekend Nederlands spreekwoord:

De regering houd u arm EN dom. En de moskee wilt u dood

 

Nepnieuws uit Novgorod

Deze week dook op Facebook ook een filmpje op waarop te zien is hoe iemand twee zorgverleners in elkaar slaat. De Belgische ondernemer J.N., die dit filmpje postte, schreef dat de dader een vluchteling was. De reacties waren even voorspelbaar als racistisch. Maar de dader was helemaal geen vluchteling. Het bleek namelijk dat het filmpje gemaakt is door bewakingscamera’s in Novgorod, Rusland. De dader is een dronken Rus. Echter, deze beelden werden eerst door Franse sociale mediagebruikers en daarna door Belgen misbruikt om vluchtelingen zwart te maken. Er wordt nepnieuws gemaakt om haat tegen vluchtelingen te zaaien.

Dat nepnieuws het zo goed doet is omdat veel mensen een enorm wantrouwen tegen de instituties koesteren. Officiële verklaringen worden niet meer geloofd, de politie, de rechterlijke macht, de politiek en de zogenoemde Mainstream Media zijn niet meer te vertrouwen, ze zijn een kartel dat als doel heeft het ‘volk’ dom te houden, zodat het grote islamiserings- en omvolkingscomplot doorgevoerd kan worden.

 

Demmink en de zogenaamde doofpot

Ten slotte werd deze week ook bekend dat topambtenaar Joris Demmink definitief niet wordt vervolgd. Hij is onschuldig. Jarenlang is er, vooral vanuit extreemrechtse hoek, een hetze tegen Demmink gevoerd. Hij zou minderjarigen seksueel hebben misbruikt. Het was de complotdenkers natuurlijk niet om Demmink zelf te doen maar om onze instituties zwart te maken. Demmink zou niet worden vervolgd omdat ons justitiële apparaat niet deugde. Het zou allemaal in de doofpot gehouden worden.

Complotdenkers blijven natuurlijk ook geloven in de schuld van Demmink. Het feit dat hij nu definitief niet wordt vervolgd is voor hen natuurlijk hét bewijs dat justitie door en door verrot is. Complotdenkers wantrouwen alles, behalve hun eigen overtuigingen.

 

Complottheorieën en populisme horen bij elkaar

Wat leren deze drie verhalen ons? Gezonde scepsis is goed, je moet niet alles geloven wat je ziet. Vooral nieuwsberichten op dubieuze sites en/of die op sociale media worden gedeeld en heftige emoties oproepen moet je wantrouwen. Er bestaat echter ook een ongezonde scepsis. Achter deze zogenaamd kritische houding schuilt een heilig geloof in allemaal schimmige complottheorieën. 9/11 was an inside job; de joden hebben de media in handen; de Nederlandse politie en justitie stoppen onwelgevallige dossiers in de doofpot; de MH17 is in werkelijkheid neergehaald door de Oekraïners; de Gülenisten hebben samen met de CIA en de Mossad de coup tegen Erdogan gepleegd; enzovoort enzovoort.

Complottheorieën en populisme horen bij elkaar. Het populisme is ook gefundeerd op een complottheorie, namelijk dat de volksvertegenwoordigers niet echt het volk vertegenwoordigen maar een kaste zijn, ‘ons soort mensen’ (Pim Fortuyn), een ‘nepparlement’ (Geert Wilders), een ‘partijkartel’ (Thierry Baudet). Complottheorieën vervormen en versimpelen de complexe werkelijkheid met als doel om een ‘schuldige’ aan te wijzen, waarop de volkswoede gericht kan worden. In deze irrationele tijden is het daarom heel belangrijk om pal voor onze instituties te staan, omdat onze parlementaire democratie niet functioneert zonder een rechtsstaat. Geven we de rechtsstaat op dan zakken we weg naar anarchie en dictatuur.