Cultureel-marxisme is een begrip dat tegenwoordig overal opduikt. Het lijkt alsof niemand precies weet wat het betekent, maar we moeten er in elk geval voor oppassen. De bekendste bestrijder van cultureel-marxisme in Nederland is Thierry Baudet.

In dit stuk zal ik proberen uit te leggen wat cultureel-marxisme ongeveer is en waarom het gevaarlijk is. Waarom ongeveer? Omdat niemand précies kan uitleggen wat het is.

Ik probeer me te beperken tot een korte samenvatting. Omdat ik geen zin heb om de vele achterliggende theoriën allemaal voor u samen te vatten en omdat u geen zin hebt dat te lezen. Voor wie er wel iets meer over wil lezen hier een wat uitgebreider artikel in Vice. Voor meer, Google maar, u wordt er niet vrolijk van.

Karl Marx zou gesteld hebben dat oude waarden vervangen moeten worden door nieuwe waarden. Cultureel-marxisme is dus ontsproten uit het marxisme. Cultureel-marxisme zou bedacht zijn door uit Duitsland gevluchte Joodse denkers, bekend als de Frankfurter Schule, die naar een andere weg zochten om een marxistische revolutie te bewerkstelligen.

Cultureel-marxisten willen op slinkse wijzen hun progressieve en liberale waarden aan ons opleggen. De beweging kreeg vleugels in de jaren zestig. Sindsdien hebben cultureel-marxisten hun absolute gelijk aan ons opgedrongen via door hen verworven macht in onder andere politiek, media en cultuur. Dit alles uiteraard via een vooropgezet plan.

Inmiddels bestaat vrijwel de volledige (Europese) elite uit cultureel-marxisten. Dankzij cultureel-marxisten zou u verdacht zijn als u zaken als globalisering, klimaatverandering of nivellering ter discussie stelt. Het zogenaamde politiek-correcte denken zouden we te danken hebben aan cultureel-marxisme. Zaken als solidariteit, gelijkwaardigheid, de maakbare samenleving en cultuurrelativisme worden ons door middel van indoctrinatie door de strot geduwd.

Eigenlijk zouden we kunnen stellen dat de cultureel-marxisten vrijwel absolute macht hebben die zij ons opleggen via bestuur, onderwijs, media en ga maar door. Tegenstanders worden gesaboteerd, monddood gemaakt of nog erger. Dit alles in een subliem samenspel van politici, multinationals en wetenschappers, die eensgezind en ongemerkt hetzelfde doel nastreven.

 

Cultuurmarxisme Baudet

Kortom, cultureel-marxisme is een complottheorie en niet te bewijzen. Het is bovendien containerbegrip.  Het is daarom niet gek dat het begrip populair is bij de Alt-Right, we kunnen namelijk alles kwijt in deze vergaarbak. De EU, de klimaathoax, massa-immigratie en islamisering, MH17, genderneutraliteit, de bankencrisis enzovoort enzovoort. Letterlijk álles kunnen we scharen onder cultureel-marxisme. De cultureel-marxisten zitten namelijk overal achter de knoppen.

Waarom is  de complottheorie van cultureel-marxisme zo gevaarlijk? Omdat het best wetenschappelijk klinkt bijvoorbeeld. Veel mensen geloven het gewoon een beetje, zonder zich er echt in te verdiepen. We hebben minstens één Kamerlid dat gelooft (of veinst te geloven) in de theorie van cultureel-marxisme. En het is verdomd handig om je standpunten mee te legitimeren. Immers, elk tegengeluid is bij voorbaat verdacht. De policor wegkijkers die kritiek op je hebben zijn gebrainwashed door het cultureel-marxisme.

 

Henegouwen

Uit bovenstaande tweet blijkt hoe makkelijk een wetenschappelijk onderzoek verworpen kan worden op grond van het geloof in cultureel-marxisme. Inhoudelijke argumenten zijn niet meer nodig. Nog gevaarlijker wordt het wanneer men zich realiseert dat ook Anders Breivik zich beriep op zijn strijd tegen het cultureel-marxisme.

Voor een anti-establismentpoliticus als Thierry Baudet is cultureel-marxisme erg handig. Het vergroot het wantrouwen in de gevestigde orde en voor de trouwste fans is elk tegenargument een bewijs van zijn gelijk. Omdat alle feiten op losse schroeven staan construeer je je eigen gelijk. Dat bewijst het presidentschap van Trump en de uitspraak van Baudet: “Mijn meningen zijn feiten”.

Cultureel-marxisme is een wondermiddel om leugens wit te wassen. Een toepasselijke slogan zou zijn: Cultureel-Marxisme. Het bestaat niet, maar is levensgevaarlijk.

 

Deze column verscheen eerder op Duimspijkers. http://www.duimspijker.com/opinie/waarom-cultureel-marxisme-zo-gevaarlijk-is/ 

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons