GroenLinks moet ten koste van alles verdedigd worden.

 

‘Buma lag dwars (en niet Jesse Klaver)’, schrijft Thijs Broer van Vrij Nederland. Behalve dat je aan de titel alleen al sterke sympathie voor GroenLinks proeft (Jesse wordt ook bij de voornaam genoemd, Sybrand Buma niet), is het een slecht onderbouwd stuk dat vooral gebaseerd is op speculaties en sentiment.

Wat schrijft Broer eigenlijk? we vatten het in zijn citaten even samen:

Haagse spindoctors geven Jesse Klaver van GroenLinks de schuld van het klappen van de formatie, maar de dwarsligger is toch eerder Sybrand Buma, de koppige kampioen van de boze burger. (…) De gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks, de winnaars van de verkiezingen, waren een uitgelezen kans om éindelijk een kabinet met een echte, duurzame agenda tot stand te brengen, na jaren van betrekkelijke stilstand. (…) lobbyisten uit het bedrijfsleven (liepen) de deur plat bij de politieke partijen om de geesten rijp te maken voor de gewenste transitie. Overal vonden ze een gewillig oor. Behalve natuurlijk bij de PVV, én bij Sybrand Buma, de koppige leider van het CDA. In het lijstje uitgangspunten van het CDA staat ‘rentmeesterschap’ weliswaar fier bovenaan (‘Dat vraagt dat we verder kijken dan ons eigen belang en onze eigen tijd, ook op financieel gebied’), maar in de praktijk stemde de fractie van Buma de afgelopen jaren tegen vrijwel alle milieuplannen, waaronder de Klimaatwet van Jesse Klaver en Diederik Samsom. Tijdens de campagne maakte Buma er geen geheim van dat hij helemaal niets zag in de ‘belachelijke ideeën van links’: de ‘dagdromen’ van Jesse Klaver zouden een ‘nachtmerrie’ zijn voor ‘de Nederlanders’. Met de Nederlanders bedoelde de CDA-voorman de boze burgers die helemaal niet zitten te wachten op een extra autobelasting en gesubsidieerde windmolens in hun uitzicht: de belangrijkste doelgroep van het CDA sinds Buma in 2012 tot partijleider werd gekozen.

De sociaal-conservatieve koers die Buma toen uitzette, inclusief zijn pleidooi in campagnetijd voor het staand zingen van het Wilhelmus en het afschaffen van de dubbele nationaliteit, is bij uitstek gericht op dat deel van de ‘bedreigde middenklasse’. Het leverde hem zes zetels winst bij de verkiezingen in maart. Geen wonder dus dat Buma tijdens de formatiegesprekken over duurzaamheid en het klimaat koppig de boot afhield, zoals bronnen rond de onderhandelingsteams bevestigen. En geen wonder dat CDA-oudgediende en duurzaamheidsgoeroe Herman Wijffels hem ervan langs gaf in het AD.

Dat het CDA tijdens de verkiezingscampagne een koers heeft gevaren die haaks staat op die van GroenLinks is geen bewijs dat Buma schuldig is aan het mislukken van de formatie. De bronnen die het CDA en met name Buma de zwarte piet toespeelden tijdens de formatie, bronnen die Broer met instemming aanhaalt, zijn bovendien anoniem. Het kan zijn dat ze gelijk hebben, maar het kan ook zijn dat ze met nepnieuws komen met als oogmerk het CDA te beschadigen. Anonieme bronnen die met zulk gepolitiseerd nieuws komen moet je nooit vertrouwen. Dat CDA-coryfee Herman Wijffels deze bronnen vertrouwde kwam omdat hij de duurzaamheidsagenda van GroenLinks onderschrijft. Met andere woorden: hij heeft er een politiek belang bij. Maar als we eerlijk zijn weten we niet of de anonieme bronnen gelijk hebben. Het kan in theorie. Het kan ook helemaal gelogen zijn. Of het is iets daartussenin. We weten het gewoon niet. Alleen dat progressieve politici, journalisten en opiniemakers baat hebben bij dit ‘nieuws’.

Thijs Broer wantrouwt de spindocters die GroenLinks en Jesse Klaver nu de schuld in de schoenen schuiven. Daar valt zeker iets voor te zeggen. Spindoctors creëren dikwijls de ‘waarheid’, door de gebeurtenissen van een ‘twist’ te voorzien. Degenen die Klaver de schuld geven hebben hier iets bij te winnen. Maar het is natuurlijk arbitrair om de ene anonieme bron wel voor waar aan te nemen en de andere bron niet. Dat Thijs Broer dit doet heeft ook alles te maken met zijn eigen agenda: als progressieve journalist vindt hij GroenLinks helemaal top en het conservatieve CDA daarentegen maar niets. Zeg dat dan gewoon, in plaats van te beweren dat Buma de formatie heeft opgeblazen. Want dat weet je niet als buitenstaander die niet over die extra kennis beschikt die nodig is om zulke uitspraken hard te kunnen doen.