Kabinet gaat spannende tijden tegemoet. 

 

Waarom kampt het kabinet met een vertrouwenscrisis? Dit was de vraag die de redactie van RTL4 mij vanochtend stelde. Aanleiding van deze vraag was een onderzoek van Ipsos voor de NOS, waaruit bleek dat 54% van de Nederlandse bevolking geen vertrouwen heeft in het kabinet. U kunt de uitzending van RTL 4, waarin ik optreed, trouwens hier bekijken.

Maar terug naar het vertrouwen: de meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft inderdaad, zo blijkt, weinig vertrouwen in het kabinet te hebben. Oorzaken hiervan zijn de afschaffing van de dividendbelasting, terwijl dit voorstel helemaal niet in een verkiezingsprogramma heeft gestaan, ongelijke welvaartsverdeling, de perikelen rond Alexander Pechtold, de afschaffing van het referendum en meer in het algemeen de scepsis die linkse en populistische critici hebben, als het gaat over het kabinetsbeleid.

Aan bepaalde kritiek valt natuurlijk weinig te doen, omdat sommige mensen altijd kritisch zullen blijven. Linkse politici, opiniemakers en kiezers zullen een centrumkabinet te weinig links vinden, terwijl mensen die een populistische mening zijn toegedaan het kabinetsbeleid daarentegen weer veel te links vinden. D66 maakte hier een alleraardigst grapje over, naar aanleiding van de kritiek van Thierry Baudet.

Andere kritiek is wel terecht. Die op de afschaffing van de dividendbelasting bijvoorbeeld. Het kabinet wil dit per se doorzetten en de koning noemde de afschaffing ook in de troonrede. Wilco Boom, parlementair journalist bij de NOS, vond dit opmerkelijk, want dit had men niet verwacht.

Het Noord-Hollandse PvdA-Statenlid Lars Voskuil was zo woedend, dat hij Mark en Rutte en de zijnen (met enig gevoel voor drama) van majesteitsschennis betichtte, omdat zij de koning lieten uitspreken dat de dividendbelasting moest worden afschaft. Dat Rutte cum suis dit plan gewoon willen doordrukken, tegen de wensen van de meerderheid van de bevolking en adviezen van economen in, en hiervoor ook de koning gebruikten, vond Voskuil een gotspe.

Begin september bleek dat Rutte in 2010 al bezig was om de dividendbelasting afgeschaft te krijgen. Rutte sprak hierover met Shell. De premier geloofde dat dit goed is voor het vestigingsklimaat in ons land, maar het feit dat Rutte zich de wet laat voorschrijven (letterlijk) door enkele grote bedrijven is zorgelijk. Want onze democratie moet in principe onafhankelijk zijn. Zonder last of ruggespraak.

Het verhaal dat Willem Alexander hield ademde een positieve sfeer, heel erg optimistisch, heel erg Mark Rutte. Niettemin gelooft niet iedereen in dit verhaal. Hoewel het kabinet natuurlijk niet alle critici tevreden kan stellen (of zou moeten stellen) moet er wat met de redelijke kritiek gedaan worden.

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons