Gisteren werd bekend dat het aanstaande nieuwe kabinet plannen maakt om scholieren verplicht minstens één keer in hun schoolloopbaan een bezoek aan het Rijksmuseum en aan de Tweede Kamer te laten brengen. Er is hier bijzonder weinig op tegen, maar tegelijkertijd kan men zich afvragen wat het precieze nut ervan is.

Dat het nieuwe kabinet hier werk van gaat maken ligt vermoedelijk vooral aan het CDA. De partij maakte zich in de campagne hard voor meer bewustwording van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op zichzelf een nobel streven, maar met concrete voorstellen als verplicht het Wilhelmus zingen op school maakte partijleider Sybrand Buma zich enigszins belachelijk.

Verplichte bezoekjes aan de Tweede Kamer en aan het Rijksmuseum zullen daarentegen minder weerstand oproepen. De tegenwerping dat het verplicht stellen niet goed is, is vrij onzinnig. Er zitten zoveel verplichte elementen in het curriculum van scholen. Rekenen en taal om te beginnen.

Vooral een bezoek aan de Tweede Kamer, mits inhoudelijk, kan heel goed zijn. Democratisch besef kan kinderen niet jong genoeg bijgebracht worden. Toch is het voor scholen in bijvoorbeeld Limburg of Groningen nog een hele toer om een dagje naar Den Haag te gaan. Zal iedere school dit organisatorisch wel kunnen bolwerken? Datzelfde geldt natuurlijk voor het Rijksmuseum. Wellicht is het een beter idee dat er bezoekjes worden gebracht aan bijvoorbeeld de gemeenteraad of de provinciale staten. Die instituties verdienen sowieso wat meer aandacht.

En wat het Rijksmuseum betreft zou men beter scholen kunnen opleggen om vaker bezoekjes aan musea an sich te te brengen. Waarom zou het Rijksmuseum juist hét museum zijn waar de Nederlandse jeugd een keer geweest moet zijn? Het is trouwens al druk genoeg in Amsterdam. Het Open Luchtmuseum in Arnhem zou voor veel scholen wellicht een beter alternatief zijn. Het gaat om de vorming, niet om één specifiek museum.

De plannen kunnen dus weinig kwaad, maar zouden beter en ruimer ingevuld kunnen worden. Het klinkt allemaal erg sympathiek, maar op deze manier zal het vooral voor irritatie en ongemak zorgen. En dat zou ontzettend zonde zijn.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons