Vanuit het oooosten van het land een verslag van Jeroen Adema en hoe hij Mark Rutte misliep.

 

Klaar met de Jessias

Zijn de mensen klaar met de Jessias? Ik geloof het wel, want de mensen prikken door zijn “Ik heb mijzelf naar boven gewerkt”-verhaal. Dat heeft hij niet. In twee benoemde commissies zitten en op je 29ste fractievoorzitter zijn? Dan heb je geld lopen scheppen zonder met de handen te hoeven wapperen. Daar is een term voor: Links lullen en rechts vullen. Marcel van Dam, oud voorzitter van de VARA, was daar ook altijd goed in.

Hoe anders kun je op het idee komen om de gemiddelde Nederlandse werknemer nog eens €1738,- aan heffingen voor het woon-werk verkeer te vragen? Dat betekent een lastenverhoging van 30%! Tuurlijk, Jesse. Als jij ook elke ochtend in de file had gestaan om naar je werk te gaan dan was dit nooit in je opgekomen. Meneer reist waarschijnlijk altijd met de trein (1e klasse natuurlijk). Realisme is dus anders.

JeroenAdema1

Nuchter debat voor de zwevende kiezer?

Voor realisme moet je in het Oosten des Lands zijn waar men geen woord Spaans spreekt maar Twents! Kortom met beide benen op de grond nuchter naar de zaken kijken. Dus was het tijd voor een debat in de Haagse Ambassade dat in het centrum van Enschede werd georganiseerd. Zeven partijen hadden zich aangekondigd maar VNL liet verstek gaan. Dus bleven over Pieter Omtzigt (CDA), Sharon Dijksma (PvdA), Han ten Broeke (VVD), Jaimi van Essen (D66), Bert Tijhof (ChristenUnie) en Cora Smelink (GroenLinks). Volgens de moderator van het debat bestond het publiek uit allemaal “zwevende kiezers”, maar ruim voor aanvang hadden de “CDA-Jugend” en de leden van andere partijen zo’n beetje alle beschikbare plaatsen voor henzelf geclaimd. Laatkomers moesten staan en de kans is dus groot dat de echte zwevende kiezer maar weer naar huis is gegaan.

Nog voor het debat goed en wel begonnen was liet een verontwaardigde SP-kiezer al van zich horen. Hij wilde een vraag stellen, wat door de moderator verboden werd. Daarop ging de man met veel misbaar de zaal uit. Het debat werd dus een preek voor de eigen parochie. Hoewel het debat tussen Omtzigt en Dijksma bij tijd en wijle wat feller werd toen het ging over het behouden van elementaire voorzieningen in de regio. Ten Broeke hield Omtzigt voor dat hij spookverhalen vertelde. Het publiek roerde zich toen Han ten Broeke de broodnodige bezuinigingen op cultuur verdedigde. Hij hield het publiek voor dat het Rijksmuseum Twente en de Nationale Reisopera het zeer uitstekend doen. Omtzigt maakte zich echter zorgen over het Orkest van het Oosten.

Verder was het debat dus echt alleen geschikt voor de liefhebber. Toch waren Jaimi van Essen van D66 en Han ten Broeke steeds met sterke beurten bezig. Als Jaimi van Essen niet nu in de kamer komt dan over vier jaar. Want hij is sterk bezig met het bouwen van een achterban. Bij Omtzigt ben ik nog niet zo zeker dat het net zo makkelijk gaat. Een traditionele groep stemmers, namelijk de Suryoye die in Twente een aanzienlijke minderheid zijn, kunnen wel eens voor Wilders kiezen. Voor de neutrale toeschouwer kan het misschien vreemd overkomen, maar in Twente is politiek een ons-kent-ons verhaal. D66’ers staan rustig met VVD’ers of PvdA’ers te ouwehoeren tijdens de campagne. Schelden en schreeuwen is aan de gemiddelde Tukker niet besteed. Na de zaken komt de fles op tafel en drinkt men er eentje.

JeroenAdema3

Geen koffie
Vandaag werd er na afloop geen drank geschonken. Er moest geflyered worden. Mijn oog viel op de VVD’ers die vrolijk flyerend op het Raadhuisplein stonden. Helaas zonder koffiekar. U weet het… Rutte doet met heel Nederland een bakkie. Nou ja, heel Nederland? In Enschede kwam hij zonder koffie en dat is zeer jammer. Ik had graag hem mijn mening gegeven. Onder het genot van een bakkie goeie koffie. Want het moet wel gezellig blijven en Rutte is stiekem best wel een aardige man. Dus laten we het vooral informeel houden. Met de beide voeten op de grond. Doar hoalt wie hier wa’ van.