Als uitgeprocedeerde asielzoekers een huis kraken dat nog bewoond is noemen we dat ‘vergiskraken’. Een prachtig eufemisme voor huisvredebreuk en inbraak.

 

Als Jalta zijn we niet van de ongenuanceerde rechtse taal over vluchtelingen en illegalen. Maar van de softe linkse praatjes zijn we ook niet. Belangrijk is om mensen als mensen te zien, ook mensen die uitgeprocedeerd zijn en dus geen recht hebben op een verblijfsvergunning, en tegelijkertijd voor de handhaving van de wet te zijn. Kraken is in Nederland verboden. Strafbaar gedrag moet worden gestraft. Als dit gedrag dan toch wordt getolereerd dan is dat slecht voor het vertrouwen van de burger in de rechtsstaat. Er ontstaat wetteloosheid. Dat moeten ook linkse mensen, die altijd de mond vol hebben van de rechtsstaat, niet willen.

Het woord vergiskraken, gebruikt door waarnemend burgemeester Josias van Aartsen, is een eufemisme voor huisvredebreuk en inbraak. Met dit woord wordt crimineel gedrag, wat kraken is, minder ernstig gemaakt, gebagatelliseerd, goedgepraat. We moeten dit niet willen in Nederland, ook niet in het progressieve Amsterdam.

Betekent dit dat we illegalen, uitgeprocedeerde asielzoekers, maar aan hun lot moet overlaten? Nee. Er moet een oplossing voor deze mensen worden gevonden, waarbij we ons moeten laten leiden door humaniteit én gzond verstand. Maar crimineel gedrag mag in ieder geval niet beloond worden. De gemeente Amsterdam schept met dit ‘tolerante’ gedrag een gevaarlijk precedent.

 

Afbeelding: Screenshot Geenstijl