De politieke partij DENK was een van de verrassingen bij de jongste Tweede Kamerverkiezingen. Uit het niets haalde de partij van van PvdA-dissidenten Kuzu en Öztürk drie zetels in het parlement. De partij kreeg met name stemmen in grote steden. 

Maar de partij kent ook flinke tegenslagen. Al voor de verkiezingen verliet Sylvana Simons de partij. Dit uit onvrede over de manier waarop zij door de partijtop werd behandeld. Haar eigen beweging Artikel1 redde het echter niet bij de verkiezingen.

Nu ondervindt DENK opnieuw erosie. De lokale afdeling in de gemeente Breda trekt zich terug. Opnieuw gebeurt dit uit onvrede over het handelen van de partijtop. De afdeling zegt amper iets te horen uit Den Haag en dat de manier waarop zij behandeld worden ”onprofessioneel” en ”onbeschoft” is. Zij doen dus niet meer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dit tot teleurstelling van Kuzu en Öztürk die hun invloed graag wilden uitbreiden naar gemeentelijk niveau. Met name in steden als Amsterdam en Rotterdam is de potentie zeker aanwezig. Niet voor niets werd de partij bij de landelijke verkiezingen in deze gemeenten groter dan de PvdA.

Maar nu de partij niet meer volop in de schijnwerpers staat en het vooral in de media komt door interne ruzies en schandalen, zou het wellicht sneller afgelopen kunnen zijn dan sommigen hadden gehoopt of gevreesd. Nieuwe partijen hebben vaker moeite met de kikkers in de kruiwagen houden, maar bij DENK gaat het wel heel hard nu. Ook in de Tweede Kamer weet de partij zich nog niet te onderscheiden. Op sociale media is het effect dat voor de verkiezingen was ontstaan afgenomen. Met deze conflicten erbij, zullen Kuzu, Öztürk en Azarkan moeten vechten voor hun voortbestaan. Maart 2018 is nog ver, maar de eerste tekenen van verval zijn zichtbaar.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons