Een behoorlijk opvallende tweet van prinses Mabel dit weekend: op Twitter haalde de weduwe van prins Friso en dus de schoonzus van onze koning hard uit naar de Amerikaanse president Trump. Veel mensen vonden dit te ver gaan voor iemand die betrokken is bij de koninklijke familie, maar dat maakt het juist dapper.

Mabel is overigens nooit lid geweest van het koninklijk huis. Bij het huwelijk tussen haar en Friso werd er geen toestemming aan het parlement gevraagd waardoor het koppel geen onderdeel zou uitmaken van het koningshuis. Op haar uitlatingen rust dus geen ministeriële verantwoordelijkheid. Ze spreekt volledig op persoonlijke titel.

Maar toch zou de positie waarin zij verkeert ervoor kunnen zorgen dat je altijd politiek correct blijft. Uiteindelijk stralen dergelijke uitspraken wellicht ook af op het koningshuis. Maar blijkbaar kon zij zich deze keer niet inhouden. Terecht ook overigens: dat president Trump zich tijdens grote overstromingen bezighield met zijn eigen politieke spelletjes en het bouwen van een muur aan de grens van het gebied dat onder water stond, was hoogst ongepast en tamelijk bizar.

En dus is het dapper dat Mabel deze tweet durfde te plaatsen. Wellicht dat dit vaker gaat gebeuren. Ook de zwager van voormalig koningin Beatrix, Pieter van Vollenhoven, spreekt zich vaak uit op Twitter. Dit gaat dan echter meestal over zaken die iets minder gevoelig liggen. Maar bij een moderne koninklijke familie past ook een moderne opvatting over vrijheid van meningsuiting. De koning en de koningin zullen echter altijd met meel in de mond moeten praten wanneer het over politieke kwesties gaat.