Nu de Zwarte Piet-discussie voorbij is slaan we elkaar de hersenen weer in over Israël.

 

Vanochtend kwam in het nieuws dat een pro-Palestijnse activist een joods restaurant in Amsterdam sloopte, uit woede over het besluit van Donald Trump van gisteren om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Een hele bizarre actie natuurlijk, want niet alleen heeft Donald Trump dit besluit genomen, dus niet Israël, maar je kunt ook niet de joden met Israël en de bezettingspolitiek gelijk stellen. Misschien was de eigenaar van dit joodse restaurant wel heel erg tegen de bezetting en ook tegen Trumps plan.

Het gebruik van geweld om andersdenkenden de mond te snoeren is het meest rigoreus. Oproepen tot geweld is een goede nummer twee. Vandaag werd er ook zo’n oproep gedaan, maar door iemand van de andere partij. Een boze zionistische twitteraar, Ludo Tausch (die twittert en blogt onder de naam ‘Mother Mount Carmel’ en reaguurder is op onder andere de website van het NIW en het blog Veren of Lood), schreef woedend dat hij niet meer tegen geweld tegen de VVD en haar leden/kiezers was.

 

Waarom deze oproep? VVD-politicus Halbe Zijlstra, minister van Buitenlandse Zaken, had zich gisteren tegenover de pers kritisch uitgelaten over Trump en zijn plan om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen in scherpe bewoordingen veroordeeld. Hier was ‘Mother Mount Carmel’ het niet alleen heel erg mee oneens, maar de VVD was hierdoor een antisemitische partij geworden en daarom  zou geweld tegen de partij, haar leden én kiezers gerechtvaardigd zijn.

Als VVD-kiezer ben ik dus ook niet veilig, als er gekken zijn die aan deze oproep tot geweld tegen andersdenkenden gehoor geven.