‘Donald Trump denkt na over militair ingrijpen in Venezuela’, kopte NU.nl vandaag. Behalve met Noord-Korea dreigt Trump nu ook Venezuela met oorlog. Je hoeft heus geen pacifist te zijn om de Amerikaanse president een gevaarlijke gek te vinden. 

 

Uiteraard is het regime van Maduro fout en autoritair en zal ik er geen traan om laten als deze socialistische dictatuur verdwijnt. Maar het is idioot om dit via militair ingrijpen te doen. Het militaire ingrijpen in Irak liep op een regelrechte ramp uit. Hoewel het goed was dat Saddam Hoessein verdween kwam er een zwak regime voor in de plaats, en vulde ISIS het machtsvacuüm op. Uiteraard is Venezuela geen Irak, maar politieke problemen worden niet eventjes opgelost door troepen te sturen. Dat heeft alleen zin om een vijandelijke militaire bezetting weg te jagen, denk aan de bevrijding van Europa in 1944-45 en de bevrijding van Koeweit in 1991.

Donald Trump is levensgevaarlijk. Hij speelt met vuur. Fire & fury. Natuurlijk is Noord-Korea een gevaarlijk land dat de eigen bevolking onderdrukt en laat verhongeren, Zuid-Korea bedreigt en politieke moorden pleegt op dissidenten in het buitenland. Maar Noord-Korea is na de Korea-oorlog nooit meer een grote oorlog begonnen. Omdat dit het einde van het regime betekent. Natuurlijk zullen de Verenigde Staten een eventuele oorlog tegen Noord-Korea winnen, maar tegen welke prijs? Noord-Korea heeft kernwapens. Er kunnen honderdduizenden, misschien miljoenen slachtoffers vallen. Een kernoorlog moet in alle gevallen voorkomen worden.

Dan Venezuela. Gewoon omdat het regime onderdrukkend is wil Trump een invasie plegen. Terwijl Venezuela dus geen bedreiging voor de Verenigde Staten vormt of een ander land is binnengevallen. Natuurlijk, Venezuela heeft in het recente verleden de Antillen bedreigd, maar dat speelt nu geen rol. Trump wil het regime toppelen omdat het onderdrukkend is. Dat is zeker voor Trump een raar argument, want hij is wel dikke maatjes met Poetin en wilde voor de diplomatieke crisis met Noord-Korea graag een keertje Kim Jong-un ontmoeten. Het feit dat Venezuela relatief gezien in de buurt ligt speelt vast een rol. Het gaat gewoon om cynische invloedssferenpolitiek. De Verenigde Staten hebben decennialang Latijns-Amerikaanse landen als hun achtertuin beschouwd en zaten achter menige militaire coup, onder andere die van Pinochet op 11 september 1973.

Trump is met zijn spierballenpolitiek een gevaar voor de wereldvrede. Hij doet mij denken aan keizer Wilhelm II, der Kaiser, die met zijn agressieve retoriek en gunboat diplomacy mede Europa in de Eerste Wereldoorlog stortte. Laat de wereld nu wijzer zijn en Trump een toontje lager laten zingen, voordat het te laat is.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons