Wist GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee van het seksschandaal in Haïti? Voordat hij in de Tweede Kamer werd verkozen was Van der Lee immers directeur campagnes bij Oxfam Novib, de organisatie die vanwege dit schandaal negatief in het nieuws is gekomen. Kinderen in Haïti werden seksueel misbruikt door hulpverleners. Dit is door Oxfam Novib jarenlang buiten de media gehouden.

 

 

De woordvoerder van Oxfam Novib schreef mij vandaag het volgende:

Tom van der Lee was destijds directeur Campagnes van Oxfam Novib en lid van de directie (Board of Directors). De kwestie rond Haïti is destijds benoemd in de directie. Van der Lee had formeel als bestuurder mede-verantwoordelijkheid, maar dit dossier is behandeld door algemeen directeur Karimi, die er de eindverantwoordelijkheid voor had. Tom van der Lee heeft destijds niet zelf het rapport gekregen. Onze algemeen directeur heeft al eerder toegelicht dat de verantwoordelijkheid voor het onderzoek in Haïti en de afhandeling, inclusief de communicatie, bij de Britten lag. Het (verkorte) rapport dat wij destijds kregen mochten wij nadrukkelijk alleen delen met Ministerie van Buza en ARK. Karimi heeft al eerder gezegd dat ze spijt heeft dat ze niet nog steviger heeft aangedrongen om destijds de details bekend te kunnen maken.

Samengevat: Tom van der Lee wist dus van de kwestie en droeg als lid van de Board of Directors officieel medeverantwoordelijkheid, maar het hoofdpijndossier is door algemeen directeur Farah Karimi behandeld. Bovendien heeft Van der Lee het rapport, dat een verkort rapport was, niet gekregen.

Tom van der Lee laat via zijn woordvoerder het volgende weten:

Ik vind het verschrikkelijk wat kwetsbare Haïtianen is aangedaan onder verantwoordelijkheid van Oxfam Groot Brittannië. Ik deel de opvatting van mijn oud-collega Farah Karimi, de algemeen directeur van de Nederlandse tak van Oxfam Novib, dat er destijds nog meer doorgevraagd had moeten worden. Terecht zijn ook daar excuses voor gemaakt.

Farah Karimi heeft eerder het volgende verklaard aan de pers:

Ik schaam mij diep voor alles wat deze week naar buiten is gekomen. Wij staan naast de meest kwetsbare kinderen, vrouwen en mannen in de meest moeilijke omstandigheden en wij moeten hen de maximale bescherming bieden. Dat Oxfam in meerdere gevallen heeft gefaald om die bescherming te bieden en medewerkers zich zo hebben misdragen is onvergeeflijk en we gaan deze mensen uit onze organisatie bannen.