Afgelopen maandag werd mijn twittertijdlijn opgeschrikt door de schoolfotogate. Het was de ophef over die kinderen die wegens het islamitische offerfeest hun schoolfoto hebben gemist. Hun ouders krijgen nu een schadevergoeding van 500 euro, aldus het besluit van de kantonrechter.

 

Woensdagavond werd deze klucht nog even goed uitgelicht bij Jinek aan tafel. Arnoud van Doorn (ex-PVV, nu lid van de islamitische Partij voor de Eenheid) zat aan tafel als woordvoerder van de familie. Hij deed zijn best om hen te verdedigen. Zo beweerde Van Doorn, net als de kantonrechter, dat de school heeft gediscrimineerd door de schoolfoto’s exact op de dag van het islamitische offerfeest te plannen. Daarnaast was Van Doorn van mening dat dit misplaatst was, omdat een openbare school (daar gaat het in dit geval om) volgens hem met alle religies die je maar kunt bedenken rekening moet houden.

Hier maakt Van Doorn echter een grote denkfout. Openbare scholen zijn openbaar. Dat houdt in dat iedereen, ongeacht religie, afkomst, sekse of wat dan ook, er welkom moet zijn en gelijk moet worden behandeld. En daar was ook sprake van, want iedereen had op dezelfde dag zijn/haar schoolfoto’s. Een openbare school hoeft helemaal geen rekening te houden met religies, evenals openbare bibliotheken, openbare uitgaansgelegenheden en eigenlijk alles wat als openbaar geclassificeerd is.

Zowel Van Doorn als de kantonrechter beweren dat de school geen moeite heeft genomen om oplossingen te bieden. Over de juridische overweging van de rechter zal ik nu niet oordelen, maar de politicus Van Doorn zou beter moeten weten. Er is in de afgelopen twee dagen al voldoende in de media verschenen om te weten dat de school een tegemoetkoming heeft gefaciliteerd door in de ochtend fotosessies in te plannen speciaal voor diegenen die die dag het offerfeest zouden vieren. Slechts twee gezinnen zijn volgens Van Doorn op komen dagen. Dat is volgens hem de schuld van de school. Bizar, want dit is natuurlijk een kwestie van eigen verantwoordelijkheid en de keus of je wel of niet gebruik wil maken van het geboden alternatief. Sterker nog, drie weken na het bezoek van de schoolfotograaf heeft de school alsnog klassenfoto’s laten maken van de leerlingen die niet aanwezig waren tijdens de officiële fotosessie. Hoe tegemoetkomend kun je zijn?

Dit alles maakt het dus legitiem om de vergelijking te trekken met afwezigheid door carnaval, bruiloft, verjaardag, griep, of wat dan ook. Als je er voor kiest om aan een (religieus) feest / evenement deel te nemen op de dag dat de schoolfoto’s gepland staan, moet je blij zijn dat de school nog zo royaal is in het bieden van tegemoetkomingen. Het is een verkeerde zaak jezelf te wentelen in een slachtofferrol, om zo een schadevergoeding te kunnen claimen.

Het offerfeest willen vieren? Prima. Maar maak hier geen slachtofferfeest van.

 

Foto: Screenshot Jinek, NPO 1, 12 juli 2017.