De SGP wil zo snel mogelijk van Sigrid Kaag af, die nu tijdelijk minister van Buitenlandse Zaken is nu Halbe Zijlstra is opgestapt.  Doorn in het oog van SGP-senator Diederik van Dijk: het feit dat Kaag getrouwd is met een Palestijnse man en daarom kritisch tegenover Israël zou staan.

 

De SGP-senator deed zijn uitspraken op de christelijke radiozender Family 7. Tom de Nooijer, voorzitter van de SGP-jongeren Elburg/Oldebroek en kandidaat-raadslid, juichte op Twitter het ferme standpunt van Van Dijk toe. Zijn tweet werd vele malen geretweet en zorgde, zoals alle standpunten die over Israël de publieke ruimte worden ingeslingerd, voor heftige ruzies.

Ofschoon er een rechtse hetze tegen Sigrid Kaag aan de gang is, net als tegen D66-minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, moeten we haar niet op een voetstuk willen zetten. Kaag heeft immers enkele weken versneld 13 miljoen euro overgemaakt aan de VN-hulporganisatie voor de Palestijnse gebieden UNRWA, zonder dit aan te kondigen tijdens  het besloten coalitieoverleg. VVD, CDA en ChristenUnie werden voor een voldongen feit gesteld. Het is niet duidelijk of Kaag toen bewust haar kaken op elkaar hield – VVD, CDA en ChristenUnie staan sympathiek tegenover Israël terwijl Kaag en D66 pro-Palestina zijn – of dat het onervarenheid was. Dit optreden van Kaag zorgde in ieder geval niet voor vertrouwen, wat nodig is voor een goede minister.

Uiteraard komt er straks een nieuwe VVD-minister, hoewel het natuurlijk de vraag is wie dat zal zijn. Joshua Livestro gelooft, omdat Rutte zei dat het nog enkele weken zal duren voordat Zijlstra een opvolger heeft, dat het Hennis wordt. We zullen zien.

 

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons