Jeroen Adema hekelt de alternatieve feiten bij D66 en pleit voor een minderheidskabinet zonder ChristenUnie. 

 

Alternatieve feiten

Afgelopen vrijdag stapte de koning van de alternatieve feiten, Sean Spicer, op als persvoorlichter van Donald Trump. De man die beweerde dat naar de inauguratie van Donald Trump meer volk gekomen was dan in 2009 naar de inauguratie van Obama geeft er de brui aan. Dat is verstandig want Spicer maakte zich volkomen belachelijk. In comedy shows zoals “Saturday Night Live” werd hij continu belachelijk gemaakt. Trouwens, de uitdrukking “alternatieve feiten” komt niet van Spicer maar van Kellyanne Conway, een adviseur van Donald Trump. Alternatieve feiten zijn leugens en die krijgt het Amerikaanse publiek dagelijks geserveerd.

Maar zoek het niet ver als het over alternatieve feiten gaat. Ook D66 schijnt daar wel pap van lusten. Want vorige maand nog verkondigde Annelou van Egmond, bestuurslid Communicatie & Campagne, dat het meeste dat op TV komt niet op waarheid berustte. Even van de premisse uitgaande dat ook mevrouw Van Egmond weet dat Goede Tijden, Slechte Tijden en andere series niet waar zijn neem ik toch aan dat ze beseft dat de schrijvende pers en vooral de redacties van nieuws en actualiteitenuitzendingen hun huiswerk wel gemaakt hebben. Maar een uitzending van Politicologica van de omroep Human schoot bij het bestuur van D66 in het verkeerde keelgat. Om te beginnen werd in deze uitzending onthuld dat Alexander Pechtold een gratis vlucht naar de Oekraïne niet had gemeld in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. Want ja, wie anderen de maat neemt en claimt transparant te zijn hoeft zich natuurlijk niet zelf aan de regels te houden. Kom nou toch? Dat mevrouw van Egmond als D66-bestuurslid dit nieuws afschildert als “alternatieve feiten” is Godsgeklaagd en weinig liberaal. Treed af en ga wat anders doen, in plaats van de media als vijand te zien. D66 beschouwt zichzelf als opvolger van de vooroorlogse “Vrijzinning Democratische Bond”. Welnu, als D66 die claim waar wil maken dan moet je jezelf niet met PVV- en DENK-gedrag bevuilen.

 

Formatieperikelen

Is het u ook al opgevallen dat het nieuws over de formatie bijna is stilgevallen? OK, de onderhandelaars zijn met donderdag even op vakantie gegaan, maar die tijd hoorden wij haast helemaal niks. Loopt het misschien toch niet zo lekker tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie? En waarom is dat dan zo? Is het voltooid leven misschien een groot struikelblok?

Persoonlijk ben ik tegen de plannen van D66 over voltooid leven, maar ik respecteer de moeite en de inzet die de voorstanders er in hebben gestoken. Het zou ook actief uitgedragen worden in de volgende regeringsperiode. Nu D66 mogelijk met de ChristenUnie in de regering komt lijkt het voltooid leven snel van tafel en onder te tafel te zijn geschoven. Het lijkt erop dat het bij D66 alleen om de macht gaat, want Pechtold moet en zal in de regering gaan zitten. In zo’n situatie zitten principes aardig in de weg. Een minderheidsregering was voor de voorstanders van het D66-initiatief veel voordeliger geweest, want dan had ieder Kamerlid daar vrij over kunnen stemmen. Sowieso moet er meer onderhandeld worden met de oppositie, want dat is beter voor de democratie.

Daarom vind ik het helemaal niet erg als de formatie met de ChristenUnie klapt. Een minderheidsregering zorgt er namelijk voor dat er niet weer een dichtgetimmerd coalitieakkoord komt. Dat komt de democratie ten goede. Vreemd genoeg is het juist D66 die liever niet een minderheidskabinet wil. Ach, als H.A.F.M.O. van Mierlo nog zou leven dan had hij zijn lidmaatschap misschien wel opgezegd…