Joshua Livestro had gisteren zijn debuut als columnist bij het NRC Handelsblad. Zijn column over Thierry Baudet en de Pimwin werd behalve geprezen ook fel bestreden. Livestro zou hebben opgeroepen Baudet te demoniseren. 

 

Uiteraard schreef Livestro dat niet. Hij vindt alleen dat scherpe kritiek op Baudet en andere politici met foute standpunten mogelijk moet blijven.

Vanzelfsprekend is het bedreigen van Thiery Baudet, Geert Wilders en andere politici fout. Het bekladden van het huis van Thierry Baudet is op geen enkele manier goed te praten. Maar het feit dat Thierry Baudet, Geert Wilders en anderen geïntimedeerd worden betekent niet dat we daarom maar geen kritiek meer mogen leveren. Uit het feit dat iemand wordt bedreigd volgt niet dat die persoon daarom ook gelijk heeft. Sylvana Simons is ook ernstig bedreigd. Heeft ze daarom gelijk dat de nieuwsberichten over de plunderingen op Sint Maarten nepnieuws zijn? Absoluut niet.

We moeten het debat rationeler voeren. Mensen hebben tot de vrijheid om hun abjecte mening te uiten, maar we hebben ook de vrijheid om die meningen te bestrijden. Met woorden. In het uiterste geval kan de rechter worden ingeschakeld, bijvoorbeeld als er echt wordt opgeroepen tot geweld of tot openlijke discriminatie van bevolkingsgroepen, maar hiermee moeten we zeer voorzichtig zijn. In het publieke debat echter kunnen we ver gaan. De pen is machtiger dan het zwaard.

De zelfbenoemde strijders van het vrije woord, onze geharnast rechtse vrienden, zijn helemaal niet voor de vrijheid van meningsuiting van andersdenkenden. Journalist Wierd Duk dreigde enkele maanden geleden twitteraar Leo Lewin met aangifte omdat Lewin Duk voor fascist had uitgemaakt. Even los van de vraag of Lewins niet zo complimenteuze typering klopte is het natuurlijk volstrekt belachelijk om hiertegen aangifte te doen. Deze opmerking is namelijk gemaakt in het publieke debat, waar wel vaker zeer onaardige dingen over andere mensen worden gezegd. SP’ers stappen ook niet naar de rechter als SP-critici beginnen over Mao en de culturele revolutie.

De door Stella Bergsma geïntroduceerde Pimwin, door Livestro aangehaald in zijn NRC-column, is ook bedoeld om critici van populisten de mond te snoeren. Kritiek op Geert Wilders, Thierry Baudet, Wierd Duk en anderen wordt begrepen in het licht van de geschiedenis van Pim Fortuyn. De goddelijke kale werd niet zelden met extreemrechts in verband gebracht en vermoord door een links-extremist, dus als je Wilders of Baudet extreemrechts noemt dan maak je de weg vrij voor een nieuwe Volkert, is de redenering. De anonieme tweep Zilte Botte (vroeger heette hij Botte Hund) schrijft dat Kinge Siljee en ondergetekende mede schuldig zijn aan de nog niet gepleegde moord op Baudet, omdat we de FvD-leider stevig bekritiseren. Insane troll logic, maar deze waanzin leeft breed onder radicaal rechtse lieden in ons land.

Het zogenaamd ironisch oproepen om Thierry Baudet met (poep)taarten te bekogelen en een column met de krankzinnige titel ‘Waarom ik Baudet met een plastic lul wil slaan’ zijn inderdaad demoniserend, want spelen met de gedachte van geweld. Inhoudelijke kritiek op Baudet, waarin zijn krankzinnige ideeën over omvolking en homeopathische verdunning extreemrechts of fascistisch worden genoemd, is dat niet.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons