Gelooft Wierd Duk zelf nog in de mythe dat hij slechts een ‘verslaggever’ is? 

 

Zelfpresentatie

Afgelopen weekend stond er in het Nederlands Dagblad, de voorheen vrijgemaakte krant die zich op de ChristenUnie-achterban richt, een interview met Wierd Duk. Ofschoon De Telegraaf-verslaggever geharnast rechtse uitspraken doet over de ‘islamisering’ van Nederland en Bart Nijman van GeenStijl betitelt als een van de beste journalisten van Nederland probeert Duk in dit interview heel redelijk over te komen. Hij presenteert zich als een kritische journalist die helemaal geen rechtse opiniemaker is maar gewoon een objectieve verslaggever. Duks boodschap: waarom zeuren die critici eigenlijk? Hij stelt toch gewoon vragen? De wereld is gek, dat is de schuld van de islamisering en van de mensen die deze problematiek ontkennen, maar Duk als een van de weinigen normaal en laat mensen aan het woord die anders niet gehoord mogen worden.

Maurice Hoogendoorn, die het verhaal voor het Nederlands Dagblad heeft geschreven, stelt kritische vragen, maar vraagt vervolgens niet door. Waarom moet Joost Niemöller aan het woord gelaten worden, terwijl hij complottheorieën over de MH17 debiteert? Wat vindt Duk zelf van deze complottheorieën? Is het feit dat Niemöller en Baudet als complotdenkers worden getypeerd door de kwaliteitskranten volgens Duk misschien ook een complot? Bovendien verzuimt Hoogendoorn Duk te confronteren met de oorlogszuchtige taal die de ‘PVV-fluisteraar’ soms op Twitter uitslaat, bijvoorbeeld over de ‘oorlog’ waarin Nederland in de toekomst zou verzeild raken en een ‘clash’ die volgens Duk heilzaam zal zijn. Hoogendoorn heeft het alleen maar over Duks twittergedrag in het algemeen, waardoor de rechtse opiniemaker de gelegenheid krijgt om zijn controversiële uitspraken weg te wuiven.

 

 

 

 

 

 

Een gemiste kans dus. Andere kant: Hoogendoorn heeft Duk thuis opgezocht, dus een heel kritisch stuk zit er dan niet in. Het moet wel gezellig blijven dan.

 

Januskop

Duk heeft dus twee gezichten. Aan de ene kant is hij iemand die absoluut niet dom is (Wierd Duk studeerde geschiedenis in Groningen en zat in hetzelfde jaar als professor Henk te Velde, mijn co-promotor) en absoluut over journalistiek talent beschikt. Helaas is hij van het pad afgeraakt, verrechtst is niet het goede woord, en schrijft hij nu stukjes die de vooroordelen van een populistisch lezerspubliek telkens maar weer bevestigen.

Het artikel in De Telegraaf van vandaag, over de vermeende linkse indoctrinatie op scholen, is daar weer perfect voorbeeld van. Voor Duk is het feit dat dat het onderwijs in Nederlands links is. Hij spreekt hiervoor met een rechtse student en met Baudet. Voor de vorm laat hij een criticus van Baudet aan het woord, maar heel even en deze man is bovendien heel mild in zijn oordeel. Op deze manier slaat de balans vanzelfsprekend door ten gunste van Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie, wat natuurlijk ook de bedoeling van Duks artikel is. Met objectiviteit en intellectuele onbevangenheid heeft het verhaal helemaal niets te maken. Wierd Duk maakt gewoon propaganda voor de campagne van het Forum voor Democratie tegen het linkse onderwijs en de tour die Thierry Baudet, naar het grote voorbeeld van Milo Yiannopoulos, langs Nederlandse scholen wil maken. Dat mag natuurlijk. Maar doe dat gewoon voor de website van Forum, niet voor een onafhankelijke krant.