Toen de formatie nog op gang moest komen, was D66-leider Alexander Pechtold stellig van mening dat er recht moest worden gedaan aan de verkiezingsuitslag door links en rechts met elkaar te verbinden. Daarom wilde hij een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De onderhandelingen over zo’n kabinet mislukten twee keer en daarom stond er gisteren een kabinet met de ChristenUnie op het bordes met de koning.

Pechtold lijkt zich inmiddels verzoend te hebben met het idee van regeren met twee christelijke partijen, Gelukkig maar, want hij zal het er nog een aantal jaren mee moeten doen. Ook de D66-aanhang is volgens peilingen relatief zeer tevreden over het regeerakkoord.

En in zekere zin heeft Pechtold met dit kabinet juist zijn zin gekregen wanneer het gaat om recht doen aan de verkiezingsuitslag. GroenLinks was weliswaar een van de grote winnaars bij de verkiezingen in maart, maar dat ging ten koste van andere linkse partijen. Het linkse blok als geheel verloor gigantisch. De SP verloor een zetel en de PvdA verloor maar liefst 29 zetels. GroenLinks kreeg er maar 10 voor terug. Dit terwijl het CDA, maar ook de PVV zetels wonnen. Nederland sloeg weer eens rechtsaf; zowel in cultureel als economisch opzicht.

Het gisteren aangetreden kabinet is van overwegend rechtse signatuur en gaat economisch rechts/liberaal beleid uitvoeren. Ook wordt er een streng migratiebeleid gevoerd; zo wordt het kinderpardon ondanks de wens van de ChristenUnie niet doorgevoerd.

Het is om meerdere zeer goede redenen uitgesloten dat het politieke midden ooit nog gaat samenwerken met de PVV van Geert Wilders. De partij slaat antidemocratische, anti-rechtsstatelijke en discriminerende taal uit. Bovendien is een eerdere poging op een faliekante mislukking uitgelopen. Maar de PVV haalde wel maar liefst 20 zetels. Doet een rechts kabinet dat streng is op migratie en aandacht besteedt aan de Nederlandse cultuur in dat opzicht dan niet veel meer recht aan de totale verkiezingsuitslag dan een kabinet waarin een uitgesproken linkse partij vertegenwoordigd is, terwijl links collectief verloren heeft?

Natuurlijk moet men niet de oren laten hangen naar populisten, maar als Pechtold vindt dat een kabinet de verkiezingsuitslag zoveel mogelijk moet vertalen; dan is de samenstelling waarin hij nu terecht is gekomen vele malen logischer dan de eerder door hem gewenste coalitie met Jesse Klaver en GroenLinks. Nu nog hopen dat het een succes wordt.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons