GroenLinks Rotterdam wil niet samenwerken met NIDA, maar nu wil GroenLinks Amsterdam ook niet samenwerken met DENK. GroenLinks lijkt zich los te maken van ‘regressief links’. 

 

Enkele jaren geleden poseerden enkele roomblanke GroenLinks-dames uit Almere met een hoofddoek, omdat de PVV tegen hoofddoeken was. Deze foto werd voor rechts hét symbool van de linkse ‘capitulatie’ voor de islam. Links zou niet opkomen voor vrouwenrechten als het om islamitische vrouwen ging. Die zouden aan hun lot worden overgelaten, omdat islamkritiek door links consequent als moslimhaat zou worden geframed.

Uiteraard ligt het wat genuanceerder. Binnen GroenLinks bestaat er inderdaad een stroming die nogal positief tegenover de islam staat en intolerantere elementen uit die godsdienst met de mantel der liefde bedekt. Het was ruim tien jaar geleden een wethouder van GroenLinks die Tariq Ramadan naar Rotterdam haalde, om daar hoogleraar en ‘bruggenbouwer’ te worden. Uiteraard was de omstreden en twistzieke Ramadan helemaal niet uit op het bouwen van bruggen en iedereen die het niet met hem eens was wegzette als islamofoob. Deze houding maakte kritiek natuurlijk bij voorbaat onmogelijk, maar Ramadan werd als hooggeleerde knuffelislamist door mening GroenLinkser omarmd en kreeg bovendien de ondersteuning van een legertje UvA-professoren.

Maar toch, dit is niet het hele verhaal. GroenLinks in Gorinchem zette Ilhan Tekir uit de fractie, omdat hij zich in een interview positief had uitgelaten over Erdogan (Tekir beweerde later dat hij onvolledig was geciteerd). Degene die het meest kritisch was over Tekir was de Amsterdamse GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink. En hij is nu ook degene die besluit om DENK uit te sluiten als mogelijke coalitiepartner. Democratische principes winnen het van progressief paternalisme en het meten met twee maten.

Voor Groot Wassink zijn het ontkennen van de Armeense Genocide door de landelijke DENK-partij en Kuzus oproep aan Turks-Nederlandse Kamerleden van andere partijen om kleur te bekennen het breekpunt. Tegen het Parool zegt hij:

Terwijl ik Mourad (Taimounti, lijsttrekker Denk in Amsterdam) een heel geschikte kerel vind. En ook met het programma van Denk in Amsterdam is weinig mis.

Dit verdient een bloemetje. En deze opstelling verdient ook steun. DENK is namelijk niet verkeerd omdat het een islamitische partij is of omdat de partij opkomt voor Turkse Nederlanders. DENK is fout omdat de partij Erdogan ondersteunt en ook meewerkt aan de AKP-intimidatiepraktijken. Rechtse partijen willen terecht niets met DENK te maken hebben, maar ook linkse partijen moeten zich verre houden van dit Comité van Verdeeldheid en Achteruitgang.