Leo de Kleijn was twaalf jaar lang lid van de Rotterdamse gemeenteraad, de laatste jaren als fractievoorzitter. Met het vertrek van De Kleijn verliest Rotterdam een dissidente SP’er, die een eigenwijze politiek bleef voeren, soms tegen de zin van het partijbureau in Amersfoort in.

 

De Kleijn zorgde er in 2014 voor dat de SP in Rotterdam groeide naar vijf zetels, maar bij de verkiezingen van 21 maart gingen er drie zetels verloren. De SP-fractieleider wil nieuw talent niet voor de voeten lopen en trekt zich het electorale verlies persoonlijk aan, vandaar zijn beslissing.

In zijn brief aan burgemeester Ahmed Aboutaleb noemt De Kleijn ook het mislukken van de samenwerking van de linkse partijen met NIDA als reden van zijn vertrek:

Mijn hoop en strategische inzet voor de verkiezingen was een linkse samenwerking met PvdA, SP, GroenLinks en Nida Rottedam om te zorgen voor een nieuwe koers voor de stad. Socialer, duurzamer en meer inclusief. Ik kan niet anders dan vaststellen dat die samenwerking in het zicht van de verkiezingsdag uit elkaar gevallen is.

Omdat De Kleijn als SP’er geen blad voor de mond nam en zich tevergeefs kandidaat probeerde te stellen voor de Tweede Kamer, tegen de zin van het partijbestuur in, stond hij binnen zijn partij bekend als een dissident. Een achterliggende oorzaak is wellicht zijn SAP-verleden. Net als het voormalige Utrechtse SP-raadslid Michel Eggermont en de Amsterdamse GroenLinks-fractieleider Rutger Groot Wassink was De Kleijn in de jaren tachtig actief voor de trotskistische partij Socialistische Alternatieve Politiek (SAP). De SAP komt weer voor uit Proletaries Links, een dissidente factie binnen de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) die begin jaren zeventig collectief werd geroyeerd.

De Kleijn wordt opgevolgd door Aart van Zevenbergen, nummer twee op de Rotterdamse lijst.

Afbeelding: Screenshot Youtube