In zijn column op RTL Z over islamofobie haalt Roderick Veelo islamkritiek en moslimhaat door elkaar. Dit gebeurt – helaas – veel te vaak in het publieke debat.

Met islamkritiek, in de zin van filosofische, filologische, historische, theologische, intellectuele of morele kritiek op het islamitische geloof, is uiteraard niets mis. Alleen strenge moslims zullen deze kritiek willen verbieden.

Met moslimhaat, haat tegen moslims als mensen die het islamitische geloof aanhangen, omdat zij allemaal eng, fundamentalistisch, terroristisch, antisemitisch enzovoort enzovoort zouden zijn, is uiteraard van alles mis.

De term islamofobie is verwarrend, omdat islamkritiek en moslimhaat hierin onder één noemer worden gebracht. Strenge moslims misbruiken deze term om alle kritiek te willen verbieden; geharnast rechts misbruikt deze term om moslimhaat te kunnen blijven spuien, want dit zou zogenaamd alleen maar ‘kritiek’ zijn.

In zijn column maakt Roderick Veelo alleen een onderscheid tussen islamkritiek en geweld tegen moslims. Islamkritiek is goed, geweld is slecht. Hij maakt dus geen onderscheid tussen islamkritiek en moslimhaat. Haat tegen moslims hoeft niet per se gewelddadig te zijn.

Het zogenoemde ‘ondergangsdenken’, waarin alle vluchtelingen en alle moslims collectief als toekomstige bezetters van Europa worden gedemoniseerd, die van ons vrije werelddeel Eurabia willen maken, is een niet-gewelddadige vorm van moslimhaat. Met islamkritiek, in de zin van kritiek op de leerstellingen van de islam, heeft het ondergangsdenken weinig te maken. Het is een oppervlakkige vorm van kritiek, heel fel, heel emotioneel en heel instinctief, die telkens een beroep doet op angstbeelden en tegenstellingen tot in het waanzinnige op de spits drijft.

Bij sommige mensen, gelukkig nog steeds een hele kleine minderheid, is de haat zo groot geworden, dat ze overgaan tot geweld om de ‘clash’ tot een feit te maken. Overheden moeten islamkritiek uiteraard niet willen verbieden. Maar moslimhaat als haatzaaien keihard aanpakken, dat zou echt een goede zaak zijn.