Koen Roelands bezocht een bijeenkomst van het Forum voor Democratie en kwam van een koude kermis thuis.

 

Leeuwenkooi

Vorige week maandag besloot ik om eens uit mijn bubbel te stappen en me in de leeuwenkooi te gooien van Thierry Baudet. Op die avond kwam Forum voor Democratie namelijk bijeen in Van der Valk Hotel Vught – ’s-Hertogenbosch, dus voor mij was dat praktisch om de hoek. Ik was nieuwsgierig naar het FvD, benieuwd waarom die zalen bij deze partij altijd zo bomvol zijn en daarnaast is het altijd goed om bij de buren eens een kijkje te nemen.

 

Dat heb ik geweten.

 

Haringkraam

Voor de ingang stond – lekker nationalistisch – een haringkraam met bijbehorend een mevrouw in ouderwetse klederdracht. Ik dacht dat het niet meer erger kon, maar dat viel tegen. Eenmaal binnen in de zaal stonden er aan beide zijden banners opgesteld met schepen er op. Dit zouden volgens Thierry Baudet natuurlijk renaissanceschepen moeten zijn, maar het zijn VOC-schepen uit de Gouden Eeuw. Dat is natuurlijk een pijnlijk detail voor iemand die zo intellectueel poogt te zijn.

Genoeg over de vorm, de inhoud was even tenenkrommend.

 

Volkswil

Theo Hiddema mocht het spits afbijten met een speech waar maar geen eind aan leek te komen. Er werd alsmaar gesproken over een “volkswil”, gepretendeerd als hypothetisch, terwijl de volkswil in werkelijkheid helemaal niet bestaat.

De “volkswil” waar Hiddema op doelde waren meningen als ontevredenheid over ons democratische systeem, ontevredenheid over onze rechtspraak, ontevredenheid over het zogenaamde “partijkartel”, eigenlijk ontevredenheid over alles. Dit wordt op zo’n avond als volkswil gepropageerd en de gehele zaal, bestaande uit zo’n 300 mensen, lijkt daar mee in te stemmen.

 

Naar de bar gevlucht

Toen Hiddema eindelijk uitgepraat was was Thierry aan de beurt. Zijn verhaal was tenenkrommend.

Wat Thierry inhoudelijk precies gezegd heeft is me niet eens zo goed bijgebleven. Wat ik voor me zag was een scanderende opruier die zichzelf constant tegen sprak. Zo sprak Thierry luid in de microfoon, maar beweerde hij vijf minuten later dat het Forum voor Democratie geen overschreeuwende kenmerken heeft. Of pretenderen dat je louter de inhoud belangrijk vindt en niet op vorm wil sturen, maar in je volgende zin doodleuk aan de zaal vraagt of men wel eens op dat gekke loopje van Frans Timmermans hebben gelet. Ik kan nog heel lang doorgaan met soortgelijke voorbeelden, maar dat doe ik niet. Toen Thierry was uitgepraat en de zaal vragen mocht stellen ben ik naar de bar gevlucht.

Deze avond bij FvD is me vies tegengevallen. Voor aanvang hoopte ik dat het een club was van beschaafde lieden, die op zo’n avond als deze inhoudelijk met elkaar in debat gingen. Maar het was allesbehalve dat, het was een ordinaire propagandashow waar de zaal in werd meegezogen. Het FvD heeft zich op deze avond aan mij definitief bewezen als de “PVV voor nette mensen”.

Quousque tandem abutere, Thierry Baudet, patientia nostra?
quam diu etiam furor iste tuus nos eludet? quem ad finem sese
effrenata iactabit audacia?

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons