BIJ1 is in nog geen enkel vertegenwoordigend orgaan verkozen, maar de progressieve drie (GroenLinks, D66 en PvdA) doen hun uiterste best om zo veel mogelijk punten uit Sylvana Simons alvast uit te voeren. 

 

D66 Rotterdam, nu nog in coalitie met Leefbaar Rotterdam maar straks natuurlijk niet meer, wil geen straten meer vernoemen naar ‘witte mannen’. De PvdA in onze hoofdstad is het hier helemaal mee eens en wil straatnamen naar migranten vernoemen. Volgens raadslid Sofyan Mbarki is ‘een betere afspiegeling van de diversiteit van Amsterdam’ hierbij het devies.

De PvdA is van mening dat straten in nog aan te leggen nieuwbouwwijken worden vernoemd naar ‘Amsterdamse migranten die aan de stad hebben bijgedragen’. Daarnaast denken de sociaal-democraten ook aan straatnamen die betrekking hebben op ‘recente en eerdere (arbeids)migratiestromen naar onze stad’. De PvdA voelt er echter niet voor om bestaande straten te hernoemen.

De straatnamendiscussie is op de agenda gezet door linkse activisten en de partij BIJ1. Straten die vernoemd zijn naar mensen die in het koloniale verleden een kwalijke rol hebben gespeeld, denk bijvoorbeeld aan Jan Pieterszoon Coen, moeten verdwijnen. Deze linkse ‘beeldenstorm’ roept bij rechtse partijen veel weerstand op. Met name het CDA wil pal staan voor de ‘Nederlandse tradities’  en hekelt linkse activisten uit de Grachtengordel die hun moraal aan de rest van Nederland zouden willen opleggen.

Hoewel de wijze waarop linkse activisten en BIJ1 de discussies soms starten niet bepaald empathie opwekt, eerder ergernis, moeten we niet het kind met het badwater weggooien. Migranten en hun afstammelingen moeten zich ook thuis kunnen voelen in Nederland. Het is immers ook hun land. Ze betalen immers belasting en dragen bij aan de toekomst van dit land. Het tegemoet komen aan op zich makkelijk te vervullen wensen is daarom helemaal geen slecht idee. Dus graag een Donald Jones park, een Anil Ramdas boulevard en uiteraard een Ruud Gullitlaan en een Frank Rijkaardweg.

 

Afbeelding: Google Maps.