Klaas Dijkhoff wil mensen in een probleemwijk die de wet overtreden dubbel zo hard straffen. Op deze manier moeten probleemwijken op het rechte pad worden gedwongen. Dit zei de VVD-fractievoorzitter vanochtend tegen het AD.

 

Uiteraard leidden de uitspraken van Dijkhoff tot veel ophef. Dat is natuurlijk ook de bedoeling. De VVD laat gaat proefballonnetjes op die zo extreem zijn, dat we weten dat ze nooit wet zullen worden. Dit geldt ook voor het voorstel om wetsovertreders in probleemwijken dubbel zo hard te straffen, een maatregel die ingaat tegen de principes van onze rechtsstaat. Iedereen is immers gelijk voor de wet.

Dijkhoff definieert probleemwijken als wijken ‘waarin niet duidelijk is wie er de baas is’. Hij koppelt dit aan de multiculturele samenleving en aan integratie. Het kabinet moet kijken naar die wijken waar meer dan 50% van de bewoners van niet-westerse afkomst is, het opleidingsniveau laag en de criminaliteit hoog. Het hebben van een niet-westerse afkomst wordt feitelijk gecriminaliseerd. En mensen met een lage opleiding ook. Het voorstel van Dijkhoff is antiliberaal.

Maar als de VVD heel goed weet dat het proefballonnetje van Klaas Dijkhoff totaal kansloos is, waarom laat de partij hem dan toch dit voorstel doen? Wellicht om de aandacht te vestigen op probleemwijken en op criminaliteit. Een zelfbenoemde law-and-order-partij als de VVD wil zulke problemen keihard aanpakken. Borreltaal (Thierry Aartsen) en spierballentaal doet het goed bij veel rechtse kiezers. Vergeet daarnaast het machiavellistische motief niet De VVD weet natuurlijk donders goed dat linkse partijen en D66 woedend zullen reageren, wat lekker afleidt van het VVD-plan om een einde te maken aan de dividendbelasting.

 

Afbeelding: Screenshot Youtube