Het was vandaag weer Prinsjesdag! Een van de jaarlijkse hoogtepunten van de Nederlandse politiek. De koning leest de troonrede voor, de minister van Financiën biedt de miljoenennota aan en dit alles wordt omgeven door veel folklore en vrolijkheid.

Dit jaar voerde dat laatste echter nog meer dan bij andere edities de boventoon. Het huidige kabinet is demissionair en dus niet bevoegd om nieuw beleid te maken. De Algemene Politieke Beschouwingen werden niet voor niets geannuleerd. Wel krijgen we binnenkort natuurlijk het Kamerdebat over de regeringsverklaring. Tot die tijd moeten we het doen met oneliners en vooral veel symboliek.

Maar daar hoeft natuurlijk niets mis mee te zijn. De politiek mag sowieso best eens luchtig en vrolijk zijn, maar een feestelijke dag als Prinsjesdag leent zich bij uitstek voor wat politiek vertier. Veel mensen vergapen zich aan de hoedjes van de vrouwelijke politici en de fans van het koningshuis kunnen al helemaal hun hart ophalen tijdens de rijtoer en de balkonscene met de koninklijke familie. Ook wanneer er wel pittige inhoud was geweest, zou de aandacht hier ruimschoots naartoe zijn gegaan.

Tegelijkertijd benadrukte deze vrolijke dag de noodzaak van een spoedig einde in de formatie. Het wordt tijd dat er een kabinet op het bordes komt te staan. De vrolijkheid en de folklore is leuk en zelfs nodig, maar Nederland staat politiek gezien nu al maanden stil.

Uit het beetje inhoud dat wel ter sprake kwam, konden we overigens wel veel opmaken. Er is optimisme over de nabije toekomst. Nederland staat er economisch goed voor en niemand gaat er in het komende jaar op achteruit als we de ramingen mogen geloven. Het volgende kabinet stelt zich ten doel om iedereen er ook daadwerkelijk op vooruit te laten gaan. Het valt te hopen dat dit ze lukt.

Gelukkig lijkt de formatie nu echt in de afrondende fase te zitten. D66-leider Alexander Pechtold sprak vandaag uit dat hij verwacht binnen twee of drie weken een regeerakkoord te kunnen presenteren. Voorlopig lijkt het enthousiasme over het aanstaande kabinet niet bijster groot, maar wellicht weten de onderhandelaars het land over een paar weken wel te verrassen. Vandaag was men in elk geval vrolijk, optimistisch en ambitieus.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons