Voormalig CDA-minister van Landbouw Henk Bleker en de rechtse journalist/opiniemaker Wierd Duk waren afgelopen maandag bij WNL vol lof over Thierry Baudet. Volgens Bleker kan Baudet de nieuwe premier van Nederland worden. Waanzin.

 

Volgens Henk Bleker wordt de VVD de derde partij van Nederland over een jaar of vier. Het CDA of het Forum voor Democratie krijgt dan de hoofdprijs. Baudet kan dus premier worden. Bleker vindt dat Baudet fatsoenlijke mensen aan zich bindt en denkt dat de FvD-voorman het ver gaat schoppen.

Duk is uiteraard ook vol lof over Baudet. Hij voorspelde dat de FvD-leider over twaalf jaar premier zou worden, waarop iedereen hem uitlachte. Duk merkte wel zuinigjes op dat Baudet soms roekeloos is en hele rare dingen kan zeggen. Maar zijn filmpjes gaan volgens Duk wel viral op het internet en veel mensen vonden het leuk dat Baudet in uniform in de Tweede Kamer verscheen.

Heel kritisch is de WNL-uitzending dus niet. Even los van de flirtation van Baudet en enkele FvD-prominenten met racistische ideeën en schimmige complottheorieën is een kabinet-Baudet ondenkbaar in het huidige Nederlandse politieke landschap. Thierry Baudet moet hiervoor namelijk samenwerken met andere partijen, maar de VVD en zeker D66 zullen dit niet doen. Met de PVV erbij kan Baudet wel aan een meerderheid komen, maar dat wil de VVD absoluut niet en het CDA ook niet. Ergo: dit rechtse droomkabinet is een hersenschim.

Belangrijk ook is dat politieke partijen vissen in elkaars electorale vijver. De winst van het FvD gaat ten koste van de PVV en in mindere mate van het CDA en de VVD. Links en rechts houden elkaar een beetje in evenwicht, hoewel de rechtse partijen samen wel steeds groter worden. Omdat de populistische partijen PVV en wellicht ook FvD vanwege hun standpunten niet geschikt zijn om een coalitie mee te sluiten zit er niks anders op om over het midden te gaan. Het nieuwe kabinet is daar een goed voorbeeld van.

Ten slotte, Baudet is ongetwijfeld een zeer vermakelijk figuur, als je alleen naar de vorm kijkt tenminste, maar zijn politieke ideeën zijn heel extreem. Wil je iemand aan de macht die vindt dat Nederland uit de EU moet? Die spreekt over homeopathische verdunning van het Nederlandse volk als gevolg van de vluchtelingencrisis en omvolking? Frits Bolkestein zei ooit dat Nederland in het buitenland een ‘pleefiguur’ zou slaan met Pim Fortuyn als premier. Met premier Baudet zou de reputatieschade internationaal nog veel groter zijn.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons