De onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet besloten vorige week dat voorkomen moest worden dat het eigen risico in de zorg zou stijgen. Om dit mogelijk te maken werd de premie verhoogd. Logisch, want links of rechts zal de zorg ergens van betaald moeten worden.

Via een hoger eigen risico, hogere premie of belastingen; zorg in Nederland zal altijd door Nederlanders zelf opgehoest moeten worden. ”Een sigaar uit eigen doos” werd de bevriezing van het eigen risico door delen van de oppositie wel genoemd. Maar uit wiens doos zou het anders moeten komen? Het goedkope populisme is tenenkrommend. Ook bij GroenLinks, een partij die zelf enkele maanden geleden nog aan de formatietafel zat en waarvan je zou mogen verwachten dat men onderhand wel snapt hoe het werkt. Jesse Klaver doet echter vrolijk mee in de populistische polonaise van de SP en de PVV.

Nu komt de gezamenlijke oppositie met een nieuw voorstel: bevries het eigen risico én de premie en betaal dat uit de algemene middelen. Via de belastingen dus! De kiezer wordt wijs gemaakt dat men in dit geval niet extra hoeft te betalen voor de zorg, maar niets is natuurlijk minder waar. Het niet verder willen verhogen van het eigen risico is een verdedigbaar standpunt, maar probeer niet te ontkennen dat het geld dan ergens anders vandaan moet komen.

Demissionair minister Schippers lijkt een van de weinigen te zijn die nog openlijk de harde realiteit durft uit te spreken: hoe je het ook doet, uiteindelijk betaalt de Nederlander gewoon zijn eigen doktersrekening. Iedere politieke partij die hierover verontwaardigd op de grote trom slaat, maakt zichzelf volstrekt belachelijk en liegt glashard tegen de kiezers en tegen zorgbehoevenden.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons