Het OM wil de aangifte van het 14-jarige moslimmeisje dat mishandeld zou zijn omdat ze een hoofddoek droeg niet verder onderzoeken. De verklaringen die ze aflegde kloppen op meerdere punten niet. Ook zijn er geen getuigen gevonden.

 

Heeft het 14-jarige meisje gelogen over de aanval? Ze moest wel naar het ziekenhuis, dus er is wel iets gebeurd. De vraag alleen is wat. Als het daadwerkelijk om een valse aangifte gaat is dit natuurlijk heel kwalijk, want hierdoor worden tegenstellingen tussen moslims en niet-moslims alleen maar aangewakkerd.┬áRadicale moslims kunnen in de slachtofferrol kruipen en zeggen dat de politie racistisch is en islamitische aangiftes negeert. En radicaal rechtse politici, opiniemakers en journalisten, die┬ábij voorbaat twijfelden, hebben nu hun ‘zie je wel’-momentje en kunnen alle moslims die aangifte doen wegzetten als leugenaars.

Niettemin moeten we vooral kritisch zijn op de politie. Waarom hebben ze het nieuws van de aangifte prematuur naar buiten gebracht? Veel beter is de zaak eerst grondig te onderzoeken en daarna met een persverklaring te komen. Nu hebben mensen ten onrechte iets geloofd. Zeker als het over gevoelige materie gaat dient de politie heel voorzichtig te zijn, omdat het publieke debat in Nederland heel ongenuanceerd is en mensen met nieuws aan de haal gaan voor hun eigen ideologische agenda.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons