Afgelopen weekend sloeg de vlam in de pan in het Amerikaanse Charlottesville. Aanhangers van de Alt-Right-beweging verzamelden zich aldaar om hun ongenoegen te laten blijken over de verwijdering van een standbeeld van de Geconfedereerde generaal Robert E. Lee. In reactie hierop werden er ook antiracistische protesten georganiseerd. Bij deze protesten viel een dode. Ook vielen er verschillende gewonden. Een gepolariseerd debat omtrent identiteitspolitiek en racisme wordt niet alleen in Amerika uitgevochten maar ook in Nederland.

 

Ook in ons eigen kikkerlandje kampen wij met Amerikaanse toestanden. Rondom de nieuwbakken politieke partij Forum voor Democratie hangt een geur van de Alt-Right, waarbij door belangrijke figuren in de partij termen als “omvolking”, “cultuurmarxisme” en “occidentofobie” worden gebruikt. Aan de linkerkant van het politieke spectrum heb je de radicale antiracisme-beweging, die binnen een partij als GroenLinks zeer dominant is. De clash tussen de Alt-Right en de antiracisme-beweging woedt vooralsnog grotendeels op de social media, maar met de naderende winter zal rondom een specifieke feestdag deze Kulturkampf weer volop in het nieuws komen. Winter is coming.

De strijd tussen het antiracismekamp en Alt-Right wordt dan ook in extremen gevoerd. Ben je voor vluchtelingen dan wordt je door het rechtse kamp in het linkse kamp veroordeeld en durf je kritiek te uiten op het antiracismekamp dan is de kans groot dat je wordt weggezet als een nazi. Als je dit zo ziet dan zou je bijna denken dat het politieke midden is verdwenen in deze discussies, want het sentiment wat ik beproef is er een van: je bent voor óf tegen. Er is geen middenweg.

Dat het Nederlandse debat totaal gepolariseerd is bleek afgelopen week, toen voormalig bestuurslid van DWARS (de jongerenorganisatie van GroenLinks), Fabian van Hal het aandurfde openlijk kritiek te uiten op de dogmatiek en de retoriek van het antiracismekamp. Dit was vloeken in de linkse kerk. Hij werd door partijgenoten en, normaal gesproken, politieke sympathisanten onverdoofd digitaal geslacht. Zijn verhaal leidde tot reacties van “lees jij je maar even in” tot “je bent een nazi en kan beter lid worden bij de FVD”.

Het is voor onze maatschappij erg belangrijk dat er debat wordt gevoerd over de aanwezigheid van racisme in de samenleving. Echter, doordat dit debat wordt gedomineerd door rechtlijnigheid en zelotisme, waar beide kampen aan lijden, is de plaats van nuance en gefundeerde kritiek vaak aan dovemansoren gericht. Een debat voer je immers met elkaar en niet tegen elkaar.

Wat is er mis met nuance en kritiek? Juist kritiek kan het debat scherp houden. Iemand uitsluiten van een debat omdat deze persoon een andere mening heeft druist tegen het principe van democratie in. Daarom ligt er voor het politieke midden, dat tegenstellingen wil overbruggen, een belangrijke taak: betrek iedereen in het debat en sluit niemand daarvan uit die hieraan constructief wil bijdragen.

 

Mathijs van der Loo is Bestuurslid van de Jonge Democraten in Noord-Brabant. Hij schrijft dit op persoonlijke titel.

 

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons