Alexander Pechtold heeft van de gepensioneerde Canadese diplomaat Serge Marcoux een penthouse gekregen ter waarde van 135.000 euro. Dat hij dit niet in het geschenkenregister heeft laten optekenen was onzorgvuldig, maar de hetze van GeenStijl verraadt rancune.

 

Journalist Jaap Jansen van BNR zei gisteren dat de positie van Pechtold als D66-leider door deze kwestie niet in gevaar komt. Het ging namelijk niet om een ‘voor wat hoort wat’-gift, want Marcoux is al heel lang geen ambassadeur meer. Het was echt een privégift. Pechtold kent Marcoux al heel lang en was in zijn studententijd chauffeur van de oud-diplomaat. De D66-leider zat toen nog niet in de politiek. De link die GeenStijl en veel mensen op Twitter legden tussen deze gift en het stemgedrag van D66 inzake CETA is dus echt uit de lucht gegrepen. Wel had Pechtold deze gift moeten melden in het geschenkenregister, juist om zulke spookverhalen te voorkomen. Jaap Jansen vindt een soort van excuses van Pechtold daarom wel op zijn plek.

GeenStijl deed het gisteren voorkomen alsof Alexander Pechtold totaal niet deugde, een boodschap die door populistisch rechts gretig werd overgenomen. Waarom deze aanval? De reden laat zich makkelijk raden. GeenStijl is nog steeds verbolgen over NRC Handelsblad, dat vorige maand een kritisch artikel schreef over de rechtse CDA-parlementariër Pieter Omtzigt, die een nepgetuige had opgevoerd over de ramp met de MH17. Omzigtgate werd meteen in het politieke getrokken. Rechtse media, zoals GeenStijl, TPO, De Dagelijkse Standaard en WNL, sprongen voor Omtzigt in de bres. Het NRC zou een heel politiek gekleurd verhaal hebben geschreven, met als doel het kritische CDA-Kamerlid te beschadigen. Daarom probeert GeenStijl nu Pechtold te beschadigen. Het is een misselijke actie.

Penthousegate zal met een sisser aflopen. Pechtold is nalatig geweest, maar is niet door Canada politiek beïnvloed. GeenStijl maakt de kwestie veel groter dan dat ie is.

 

Penthousegate