Met termen als ”homeopatische verdunning” waren we al wat gewend van FvD-voorman Thierry Baudet als het ging om paranoïde samenzweringsgeklets, maar het partijcongres van Forum gisteren liet zien dat het nog veel erger kan.

Baudet sprak de klappende zaal toe met onnavolgbare analyses vol complottheorieën, onheilsboodschappen en geschiedvervalsingen. Als er niets verandert gaat Europa ten onder: ”Troje brandt” al, kregen de bezoekers te horen. Dit vermengde hij met de boodschap dat vroeger alles beter was en dat dit hersteld moet worden. De ”heelheid van de wereld” U weet wel.

Het lijkt erop dat Baudet serieus nood begint te krijgen aan een psychiater en minder aan media-aandacht. Forum staat inmiddels op meer dan tien zetels in de peilingen; de rond hem gecreëerde hype heeft daar ongetwijfeld effect op. Maar deze waanzin verdient helemaal niet dezelfde behandeling als andere politieke partijen. Wat betreft de inhoud, bijvoorbeeld op een thema als migratie, kun je eindeloos debatteren over de standpunten, maar de retoriek begint steeds waanzinniger en geschifter te worden. Als dit het nieuwe normaal wordt, baant het de weg voor nog meer zwakzinnigheid in de Nederlandse politiek. Wie zich hierin laat meeslepen laat zich gek maken en ziet spoken. Het is treurig dat dit blijkbaar geen vanzelfsprekendheden meer zijn.

 

cc

 

Ook de voorzitter van de JFVD, de jongerentak van het Forum, sprak bizarre en paranoïde teksten uit die je tot voor kort slechts las op obscure fora in de krochten van het internet. Hopelijk heeft het partijcongres waarop deze waanideeën openlijk werden verkondigd voor vele kiezers de ogen geopend. Dat mensen op zoek zijn naar een alternatief omdat zij teleurgesteld zijn in de gevestigde politiek, is in vele opzichten logisch. Maar dit is geen politieke vernieuwing, dit is geschift.

 

aaa