Bij het omgaan met mensen, moet je niet vergeten dat je niet te maken hebt met wezens met logica, maar wezens met emotie.

Dale Carnegie

 

Een paradox is een ogenschijnlijk tegenstrijdige situatie die lijkt in te gaan tegen ons gevoel voor logica.

Fillon-Macron

De conservatieve presidentskandidaat François Fillon heeft zich onmogelijk gemaakt door zijn vrouw en kinderen voor meer dan een miljoen Euro overheidsgeld ‘als assistenten’  in te huren. Voor niets doen wel te verstaan!. Daarmee gaat hij waarschijnlijk een ex-zakenbankier in het zadel helpen. Die nieuwe ster heet Emanuel Macron, die in het socialistische kabinet van president Hollande minister van Economische Zaken was. De man profileert zich nu als een soort D66’er in het politieke midden.

Macron is dus geen conservatief, in tegenstelling tot Fillon. Marcon draagt mede verantwoordelijkheid voor het falende beleid van Hollande, maar hij is echter geen socialist maar een echte kapitalist. U weet, om een socialist te bekeren moet je hem een hoop geld geven, maar dat was bij Macron niet meer nodig. Vat u het nog, de logica? In ieder geval, de partijgenoten van Fillon zullen er behoorlijk de pest in hebben dat het presidentschap waarschijnlijk aan hun neus voorbijgaat.

Eigen schuld dikke bult, dan moet je de corruptie maar met wortel en tak uitroeien.

Merkel Schulz

Sinds voormalig EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz zich vorige maand als bondskanselier kandidaat heeft gesteld voor de sociaal-democraten in Duitsland, is hij plotseling de ‘love baby’ van bijna iedereen. Nog wel! In opiniepeilingen over de vraag wie de Duitsers het liefst als kanselier zien scoort hij 50%, terwijl bondskanselier Merkel blijft steken op een magere 34%. De SPD van Schulz komt op 28% van de stemmen, dat is 8 procent meer dan onder het bewind van de inmiddels teruggetreden Siegmar Gabriel. De CDU liep terug van 38 procent naar 34%. Het is nu nog wel de grootste partij, maar toch.

Nou zaten de socialisten al jaren in het verdomhoekje. Vooral op het gebied van interne veiligheid en een hard immigratiebeleid wordt hen weinig competentie toegekend. En laten dat nu juist waarschijnlijk de belangrijkste verkiezingsthema’s worden, want de economie is redelijk op orde. Schulz is qua tolerantie voor de vluchtelingeninstroom een soort Merkel in het kwadraat. Dus hoe lang kan die liefde nog duren?

Laten we het er op houden dat wat nieuw is soms in eerste instantie mooi lijkt. Het zal wel tegen gaan vallen de komende maanden, als de werkelijkheid doordringt.

Nederland

Politicus en ex VVD’er Geert Wilders is een dogmatische socialist geworden als het om sociaaleconomisch beleid gaat. De SP, een puur linkse partij, ligt qua programma het dichtst bij de PVV in de buurt. Geert Wilders noemen wij ultrarechts omdat hij tegen toelaten van vluchtelingen is en tegen de islam. Hij wil weer de eigen grenzen bewaken en Nederland het liefst uit de EU. Zijn grootste tegenstander is premier Rutte, die gematigd rechts is.

CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA zetten zich af tegen de rechtse Rutte, maar weten met grote waarschijnlijkheid dat ze met hem in zee moeten gaan voor een coalitie. Als ze Wilders en zijn partij tenminste buiten de deur willen houden.

Rutte zal dus een meer links beleid moeten gaan voeren of hij dat wil of niet. Tenminste als hij aan de macht wil blijven.

De SP heeft ook niet veel op met de huidige EU en is sociaaleconomisch een soort PVV-light, maar is daarentegen wel voor een humaan vluchtelingenbeleid. Het dogmatisch socialisme is waarschijnlijk de reden waarom ook deze partij buiten de coalitieboot zal vallen. Al spreekt men in linkse kringen graag over samenwerking tussen GroenLinks, PvdA en SP. Dit betekent dus dat CDA, D66, GroenLinks en PvdA overblijven als coalitie partners voor de ‘rechtse’ VVD.

Moraal van dit verhaal

U krijgt in Europa vrijwel nooit dat wat uw voorkeur was. Stemt u conservatief dan kunt u een D66’er te krijgen; stemt u christendemocratisch dan kan socialistisch beleid in een grote coalitie uw deel worden; en stemt u rechts dan schuift u in Nederland altijd naar links als het om een haalbaar regeringsprogramma gaat.

Zou dat de reden zijn dat wij zo furieus op Trump reageren, die in de VS gewoon doet wat hij beloofd heeft en daarvoor ook bij de kiezers zal worden afgerekend? Trump is net als Wilders een populist. Tevens is hij de president van de Verenigde Staten, onze belangrijkste bondgenoot. Trump steunde de Brexit en ziet weinig in de onsamenhangende EU. Hij vindt de NAVO eigenlijk overbodig, zeker als Europa niet voldoende voor zijn defensie betaalt.

Inmiddels doen de Europese landen alles om ook meer instroom van vluchtelingen tegen te gaan, maar dat heet bij ons – terecht – geen discriminatie. Trump benoemt landen voor een immigratieban waar veel terroristen vandaan komen, al is hij daarbij niet volledig en zeker ook niet consequent. Bondgenoten als Saoedi-Arabië en Egypte blijven buiten schot.

Er is een beroemde Duitse spreuk: iedere consequentie leidt tot de duivel. Het wordt aan Maarten Luther, Johann Wolfgang von Goethe of Bertolt Brecht toegeschreven. Politiek heeft weinig met consequent handelen te maken, laat staan met logica.

 

 Afbeelding: Fillon in Warschau, Wikimedia / Wikipedia Commons.