Denkend Nederlandse tradities
zie ik uitgekauwde discussies
snel door oneindig
Twitterlandschap gaan.
Rijen ondankbaar 
ijlende politici
als hooge pluimen
bij PenJ staan.

 

De worst van Wilders, of hoe de Nederlandse keuken wordt gepolitiseerd

Het CDA is trots op Nederland. De partij heeft nu een heuse quiz gemaakt: Hoe goed ken jij de Nederlandse tradities? Nederland is volgens het CDA Boerenkool, Carnaval, de Elfstedentocht, het Koningshuis, het Nederlands Elftal, Sinterklaas en natuurlijk het Wilhelmus. De christendemocraten staan pal voor onze tradities, onze Nederlandse tradities, onze joods-christelijke traditie, en wie dat niet vindt is volgens Sybrand Buma een ‘spuit elf‘.

Door deze ‘traditionele’ koers te varen en in te spelen op gevoelens van ‘onthechting’ hoopt het CDA zeteltjes af te snoepen van de PVV, als een fatsoenlijk alternatief voor Geert Wilders, en van de VVD natuurlijk. Het is electoraal gezien slim dat het CDA zich op de PVV- en VVD-achterbannen richt, van SGP en ChristenUnie valt immers niet zo veel af te snoepen, maar inhoudelijk is deze campagne natuurlijk prut met peren.

Waarom worden Nederlandse tradities gereduceerd tot boerenkool met worst, een oud-Hollands gerecht dat overigens vorig jaar al gepolitiseerd werd door Geert Wilders? En wat is er eigenlijk joods-christelijk aan deze worst? Wordt het CDA tegenwoordig gesponsord door de HEMA? Of alleen op Koningsdag als er oranje tompoesjes met rood-wit-blauwe chocolaatjes worden verkocht? Heeft Sybrand Buma ‘De worst musical ever’ trouwens al gezien? Of moet hij thuis blijven en met zijn eega ‘Boer zoekt vrouw’ kijken?

Nu het CDA het over Nederlandse waarden heeft moet ik denken aan de Koefnoen-parodie op ‘Ik hou van Holland’, waarin het oppervlakkige nationalisme van RTL4, de onverdraaglijke vrolijkheid van Linda de Mol en het gerommel in de CDA-fractie ten tijde van het kabinet-Rutte I grandioos op de hak worden genomen.

 

Check:

En:

Alsook:

Mitsgaders:

En ten slotte: