Dankzij het veelvuldige lekken naar de media is er al veel bekend over de samenstelling van Rutte III. Er zitten een aantal opvallende namen tussen.

Op Twitter ontstond er bijvoorbeeld commotie over de vermoedelijke aanstelling van VVD’er Halbe Zijlstra als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Dit kwam enigszins onverwacht, veel mensen dachten dat partijgenoot Han ten Broeke deze functie zou krijgen. Maar de manier waarop Zijlstra nu wordt bejegend is niet fair. Hij zou ”ongeschikt” zijn omdat hij geen ervaring heeft in de internationale politiek. Dat is echter geen vereiste. Integendeel zelfs misschien; op het ministerie van Buitenlandse Zaken lopen al zoveel beroepsdiplomaten rond dat een politieker figuur aan het hoofd geen overbodige luxe is.

Opvallend is ook het feit dat alle vier de ministers die het CDA gaat leveren niet rechtstreeks uit de Tweede Kamer komen. Wopke Hoekstra is senator, Ank Bijleveld commissaris van de koning, Hugo de Jonge is wethouder in Rotterdam en Ferdinand Grapperhaus komt helemaal van buiten de politiek. Dit is op zichzelf een positieve ontwikkeling; te vaak wordt het Kamerlidmaatschap gezien als een opstapje naar een bestuursfunctie. Dat zou het natuurlijk niet moeten zijn. Bovendien zijn de Kamerleden door het volk gekozen als vertegenwoordiging. In de Kamer ligt normaal gesproken dus hun taak. Het is dan ook goed dat Buma, Pechtold en Segers alle drie in de Kamer achterblijven.

De ChristenUnie mag twee ministers leveren. Dat Carola Schouten er daar één van zou worden stond eigenlijk al vast, maar het is nog niet helemaal duidelijk welke post ze precies krijgt. De nieuwe ministerspost voor Landbouw wordt het meest genoemd. Partijgenoot Arie Slob zou minister van Onderwijs worden; die functie moet hij dan wel delen met iemand anders. Naar verluidt zou VVD’er en huidig UWV-directeur Bruno Bruins deze functie krijgen. Ook dat is een opvallende keuze.

D66 schuift de Amsterdamse loco-burgemeester Kajsa Ollongren naar voren als minister van Binnenlandse Zaken. Zij wordt ook vicepremier. Aangezien Hugo de Jonge en Carola Schouten dit ook worden, hebben we er daar straks drie van. Een record. Overigens zijn Schouten en Ollongren pas de derde en vierde vrouw in de geschiedenis op deze functie: in het tweede kabinet Kok waren Annemarie Jorritsma en Els Borst tegelijkertijd vicepremier.

Namens de VVD zouden onder andere ook Eric Wiebes en Sander Dekker een ministerspost krijgen. Zij zijn nu nog staatssecretaris. Het is vooral opvallend dat de VVD de minister van klimaat gaat leveren; blijkbaar was dit voor D66 en de CU geen vurig gewenste post.

Als alles klopt valt er direct een trend te ontdekken in het aanstellingsbeleid: Rutte III zal vooral uit mensen bestaan die van buiten de Haagse kaasstolp worden gehaald. Weinig Kamerleden schuiven door; al zullen er allicht nog een aantal bekende mensen een staatssecretariaat krijgen. Deze ontwikkeling is goed voor het dualisme, en ondanks de kritiek van sommigen dat de poppetjes niet altijd bij de functies zouden passen, lijkt er veel te zijn uitgezocht op kennis en ervaring. Een aantal namen zijn nog relatief onbekend bij het grote publiek, maar dat zal ongetwijfeld snel gaan veranderen.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons