Nederland is knettergek geworden. In plaats van olie op het vuur te gooien moet Geert Wilders rechts geweld hard veroordelen.

Geachte heer Wilders,

De vluchtelingencrisis zorgt voor een enorme polarisatie in onze samenleving. Op sociale media juichen mensen om verdronken vluchtelingen en wordt er geroepen dat asielzoekers naar de gaskamers moeten. Journalisten en opiniemakers die zich kritisch uitlaten over de komst van de tienduizenden vluchtelingen die naar Europa komen worden voor racist of erger uitgemaakt. In het Drentse Zuidlaren en het Friese Boelensdorp worden muren beklad met hakenkruizen uit protest tegen de mogelijke komst van vluchtelingen. De hel breekt los in Oranje als het plaatselijke asielzoekerscentrum nog meer vluchtelingen moet herbergen. Links- en rechtsextremisten gaan elkaar in Utrecht te lijf als de anti-immigratiebeweging Pegida er demonstreert, en de vechtpartij wordt op twitter verbaal nog eens dunnetjes overgedaan.

Ons Nederland, waar u in navolging van Rita Verdonk zo trots op bent, is knettergek geworden. Een schrale troost: bij onze oostenburen, waar de meeste vluchtelingen naar toe trekken, is de situatie nog onwerkelijker. Rechtsextremisten stichten brand in asielzoekerscentra en een politica uit Keulen werd op zaterdagochtend 17 oktober neergestoken omdat ze volgens de dader verantwoordelijk zou zijn voor het falende vluchtelingenbeleid. Oja, ook in het tolerante Zweden, het meest feministische en dus politiekcorrecte land op aarde, gaan asielzoekerscentra in vlammen op. Wagneriaanse sferen. Zal de vluchtelingencrisis leiden tot een Götterdämmerung?

Het is crisis. Meneer Wilders, doet u hier wat aan? Welnee! U polariseert en drijft daardoor alles onnodig tot in het waanzinnige op de spits. Als er gedoe is in Almere, waar enkele vrouwen (vermoedelijk) door asielzoekers zijn aangerand , gaat u daar natuurlijk meteen heen om de boel flink op te stoken. U werpt zich op als degene die het vluchtelingenvraagstuk wel zal oplossen. En op zondagmorgen 18 oktober twitterde u: ´Nederland in verzet. Geen asieltsunami meer. De PVV kiest voor ons eigen land. Als enige. Altijd. #kominverzet´. U voegde een grafiekje van de peilingen toe aan deze tweet,waarop duidelijk te zien is dat uw PVV nu virtueel de grootste partij is. Heel mooi hoor, van harte enzo, hoewel het slechts peilingen zijn, maar wat heeft dit in hemelsnaam met de vluchtelingenproblematiek te maken?

wilders verzet

Het heeft uiteraard alles te maken met uw politieke eigenbelang! Het cynische populisme van u maakt mij misselijk. U komt met goedkope oplossingen die geen oplossingen zijn – we kunnen niet zomaar al die vluchtelingen terugsturen, dat laat Europa nooit toe, we moeten het probleem echt op Europees niveau oplossen en daar wordt nu ook hard aan gewerkt – en u verraadt met deze tweet bovendien uw echte bedoelingen achter al dit gestook: de PVV moet de grootste partij van Nederland worden. Het gaat u niet om het algemeen belang. Het gaat u zelfs niet om het landsbelang of het belang van uw kiezers. Het gaat u gewoon puur en alleen om uzelf. Om de grote blonde leider. Geert Wilders. Het enige lid van de PVV. Ik denk soms dat u het wel best vindt als de wereld in brand zal vliegen, zolang u maar in het centrum van de belangstelling staat. U doet mij een beetje denken aan keizer Nero, die Rome in de fik stak en daarvoor christenen de schuld gaf. Ik geef u natuurlijk niet de schuld van de virtuele branden waarmee we nu geconfronteerd worden, maar u gooit wel telkens olie op het vuur. Bewust. Dat is levensgevaarlijk.

De timing van uw tweet vind ik zeer ongelukkig. Amper 24 uur nadat een Duitse politica werd neergestoken vanwege haar rol bij de opvang van asielzoekers in Keulen gooide u uw tweet de lucht in. Geen veroordeling van deze terroristische daad of medeleven met het slachtoffer, gewoon doodleuk dit naakte feit negeren en door blijven drummen op uw eigen ideologische trommeltje. Nummer twee van de PVV, Fleur Agema , nam wel afstand van deze terroristische aanslag, misschien/wellicht om de critici wind uit de zeilen te nemen. De leider moet sterk zijn, nummer twee vangt vliegen af. Zoiets. Ik vind dat laf. Ontiegelijk laf. Heb gewoon de ballen, geachte heer Wilders, om uw aanhangers keihard te vertellen dat dit niet kan zodat de knettergekkies onder hen, zij die juichen om verdronken vluchtelingen en dromen over gaskamers, geen knettergekke dingen in hun hoofd halen.

We leven in een beschaafde democratie, niet in het Midden-Oosten. Bij ons is het vermoorden van politici een zeldzame uitzondering, geen praktijk van alle dag om dissidente geluiden de mond te snoeren. Nederland is geen Pakistan of Turkije. Allahzijdank niet. U mag het parlement dan wel een #nepparlement noemen, uw goed democratisch recht dat ik zal verdedigen ook al verafschuw ik deze mening, maar geweld is de bijl aan de wortel van ons democratische systeem. Dan houdt alles op.

Geachte heer Wilders, ik zal nooit op u stemmen. Ik schrijf deze open brief dan ook als iemand die de Nederlandse democratie en de Nederlandse rechtsstaat hoog heeft en hoopt dat er, ergens diep daarbinnen bij u, nog die liberaal zit die u vroeger bent geweest. De liberaal die echt voor vrijheid en democratie was, vrijheid en democratie voor iedereen, en beseft dat onze democratische samenleving verdedigd dient te worden tegen krachten die haar willen vernietigen. De fundamentalistische islam is zo’n destructieve kracht, maar extreemrechts geweld tegen asielzoekers en linkse politici is dat ook. Neem uw verantwoordelijkheid, als parlementariër die bij veel verontruste burgers een groot gezag geniet, en neem publiekelijk afstand van die daden die onze democratie ondermijnen, ook die van ´rechts´. Een groot staatsman doet soms wat zijn kiezers niet willen, omdat hij weet dat wat hij doet in het algemeen belang is. Winston Churchill is toch ook uw grote held?

Hoogachtend,

Ewout Klei