In de Volkskrant stond gisteren een nogal alarmistisch opiniestuk over GroenLinks. De partij zou geen liberale vleugel hebben, maar slechts bestaan uit wereldvreemde meer of minder extreemlinkse lieden.

 

GroenLinks is de grootste partij geworden in Amsterdam op 21 maart. Maar de partij heeft 10 van de 45 gemeenteraadszetels. Ter vergelijk: D66 was van 2014 tot 2018 de grootste partij met 14 zetels. En de Partij van de Arbeid, die nog maar 5 zetels heeft, had meestal zo’n 15 zetels in de gemeenteraad en van 2006 tot 2010 zelfs 20. We moeten de macht van GroenLinks dus niet overschatten. Dat is leuk om een angstbeeld op te roepen van wereldvreemde radicalen die de hoofdstad gaan veranderen in een grote safe space.

Joop den Uyl schreef in 1970 zijn beroemde essay ‘De smalle marge van democratische politiek’. Daarin betoogde hij dat het erg moeilijk is om via de democratische weg radicale veranderingen door te voeren. Democratie zorgt voor tegenmacht. Ook een heel links college in de toekomst – een coalitie van GroenLinks, BIJ1 en DENK – zal op tegenmacht stuiten. En dan hebben we ook nog de nationale overheid. Utopia kan niet via de democratische weg worden gerealiseerd.

 

Afbeelding: Google Maps