In nog geen twee maanden heeft D66 bewezen dat de idealen van Hans van Mierlo en Jan Terlouw niets waard zijn. Dat vindt Jeroen Adema best erg. En ook de VVD verkwanselt de liberale beginselen.

 

D66 is de weg kwijt

D66 heeft nu toch iedere vorm van geloofwaardigheid verloren. Eerst verkondigt men op het D66 congres vol trots geen moeite te hebben met de Sleepwet, want zoals een congresganger het verkondigt: ‘Wij kunnen onze minister wel vertrouwen. Zij zal de Sleepwet zorgvuldig toepassen.’ Ollongren kunnen we misschien wel vertrouwen. Haar opvolger (m/v/x) misschien niet. Dat de burger zich daarover zorgen maakt, daarover hoeven we ons niet verbazen. Maar zoals steeds duidelijker blijkt luistert D66 niet naar wat de burger wil.

Dat bewijst D66 ook met het raadgevend referendum. Steeds vaker zegt de burger ‘nee’ tegen plannen van de regering in Den Haag. Of het nu gaat over de Oekraïne of over de sleepwet. De burger heeft zijn bedenkingen over wat er gebeurt. En het raadgevend referendum is een goed middel die boodschap over te brengen aan onze volksvertegenwoordiging in Den Haag.

Het D66 congres vond dat ook een goed idee. De D66-fractie daarentegen niet. Dus draait D66, de partij die nota bene voor het raadgevend referendum heeft gestreden, het referendum persoonlijk de nek om. In nog geen twee maanden heeft D66 bewezen dat de idealen van Hans van Mierlo en Jan Terlouw niets waard zijn. Dat vind ik best erg.

D66 heeft haar radicaal-democratische principes overboord gegooid. D66 is meer dan ooit een partij van en voor verwende yuppen en netwerkers geworden. Zulke partijen hebben we eigenlijk niet nodig. Wat we ook niet nodig hebben zijn partijen die zichzelf progressief noemen, maar zonder blikken en blozen tegen maatregelen stemmen die seksuele intimidatie in het leger moeten tegengaan. Lekker geloofwaardig. Vooral als je Europarlementariër zich in Brussel sterk maakt voor de bestrijding van seksuele intimidatie. Sla ook lekker je EU-fractie in het gezicht. Dat doet het bij de kiezer ook echt goed. 51 jaar geleden sprak Hans van Mierlo zich al eens over dat soort zaken uit. Juist figuren als Alexander Pechtold kregen van Van Mierlo de volle laag: figuren als Pechtold zijn alleen maar uit op macht. Over de toekomst van D66 maak ik mij geen illusies.

 

De VVD ook

Maar niet alleen bij D66 is men de weg kwijt. Ook bij de VVD is het spoor een beetje bijster. De zelfbenoemde liberalen mogen wel eens wat meer aandacht hebben voor de democratische rechtstaat. Afgelopen zaterdag wilden een paar activisten in Dokkum tegen Zwarte Piet demonstreren. Toegegeven, ik ben daar ook niet zo gelukkig mee, maar het is hun democratische recht. Maar niet volgens Mark Rutte, de premier van alle Nederlanders. Hij stelde vol trots dat men “normaal” moest doen. Sorry, wat?!!! Normaal doen? Jouw democratische recht uitoefenen is normaal. Geen horde Friezen mag een wettige demonstratie tegenhouden en verstoren. Juist van de VVD had ik verwacht dat zij opkomen voor onze democratische rechten. Ook al is de meerderheid van de Nederlandse bevolking het niet met een bepaalde mening eens.

De staat van het Nederlandse liberalisme is nu niet echt rooskleurig te noemen. Oké, qua zetelaantal is de liberale familie de grootste in het parlement. Met de liberale waarden is het helaas minder goed gesteld. De VVD lijkt, uit vrees voor de PVV en het Forum voor Democratie, te kiezen voor neoconservatief beleid. En D66 gaat hier als coalitiepartij in mee. Dus geen verruiming voor voltooid leven. Geen echte veranderingen in het sociale stelsel. Stilstand in het ontslagrecht. Het Wilhelmus leren? Prima, maar zullen we ook eens aandacht geven aan de schaduwzijden van de Vaderlandse geschiedenis? Nee, want stel het je voor dat Geert Wilders of Thierry Baudet eens kwaad worden. Dat juist Baudet met van Mierlo aan de haal probeert te gaan, dat gaat mij te ver. En last but not least wappert de Nederlandse vlag in de Tweede Kamer. Mede dankzij de stemmen van VVD en D66.

Zowel D66 als de VVD doen er goed aan op hun zaak te letten. Ga wat meer voor echt liberaal beleid. Geloof in je eigen verhaal. En wees niet bang voor reactionaire krachten als Wilders en Baudet.