Rosanne Hertzberger vloekt in de linkse kerk maar heeft – uiteraard – 100% gelijk. 

 

Vanwege haar actie tegen GeenStijl was NRC-columniste Rosanne Hertzberger de grote heldin van links, maar de vraag is hoe lang ze dit nog blijft. In haar column van vandaag keert ze zich namelijk tegen Identity Politics. Dat is vloeken in de linkse kerk.

Terwijl in Nederland de ongelijkheid tussen arm en rijk stijgt maken linkse politici zich vooral druk om genderneutrale taal, antiracisme en andere identitaire zaken. Als je het quasi-intellectuele linkse UvA-taaltje niet spreekt word je al gauw voor racist uitgemaakt en van ‘micro-agressie’ beschuldigd.

Natuurlijk overdrijft Rosanne Hertzberger wel een beetje in haar column, de SP is links en zet zich nog steeds voor de minima in, maar de kern van haar betoog klopt gewoon. De SP is namelijk, mede omdat de partij de VVD uitsluit, een marginale partij geworden. De leidende partij op links, de partij die op de meeste sympathie kan rekenen van de media, is natuurlijk GroenLinks. Binnen deze partij zijn de SJW-geluiden – het verketteren van (net iets) andersdenkenden en een ongezonde obsessie met racisme, seksisme en gender – het sterkst. Niet voor niets kreeg Fabian van Hal, een liberaal denkende GroenLinkser, schalen van toorn over zich heen gegoten toen hij het waagde om zijn vraagtekens te zetten bij de nieuwe linkse dogma’s.

Economie is niet een onderwerp waarin ik excelleer, maar hier zouden we – links en rechts – weer fundamenteel over moeten debatteren. Dit is veel relevanter uiteindelijk dan Zwarte Piet, het Michiel de Ruyter-standbeeld in Vlissingen en het zingen van Wilhelmus.

 

Afbeelding: Google Maps.