Kan het nog ideologischer dan Jesse Klaver? Thierry Baudet speelde het gisteren weer voor elkaar tijdens het debat over het mislukken van de formatie. 

 

Voor GroenLinks is het vluchtelingenvraagstuk een halszaak. Omdat de partij niet voor 100% haar zin kreeg liepen de onderhandelingen met VVD, CDA en D66 stuk. GroenLinks kan straks lekker vanuit de oppositie roepen dat het Nederlandse beleid harteloos is, hierbij gesteund door de invloedrijke vluchtelingenlobby, aangevoerd door migratieprofessor Leo Lucassen.

Maar niet alleen Jesse Klaver gelooft heilig in zijn eigen gelijk. Klaver heeft een rechts broertje die sinds 15 maart een tweekoppige fractie aanvoert in de Tweede Kamer. In het parlementaire debat over de geklapte formatiepoging zei Baudet:

Stop dan toch met dat kinderachtige uitsluiten van de PVV. Nederland wil dat de massamigratie nu stopt. Zelfs verstokte GroenLinks-stemmers schrijven dat vandaag in de Volkskrant. Als VVD en CDA dit probleem, het immigratieprobleem, het grootste probleem van onze tijd, en het grootste probleem waar onze kinderen mee worden opgezadeld, echt niet willen aanpakken, heb dan het lef om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, zodat de kiezer de geschonden verkiezingsbeloftes kan afstraffen en kan afrekenen met het partijkartel.

Het Forum voor Democratie stelt dus voor, optie 1, vorm een kenniskabinet met de beste mensen uit de praktijk, waarbij de Kamer langs wisselende meerderheden de grote lijnen uitzet. Wil men dat niet, kies dan voor optie 2, een kabinet met de PVV en eventueel met ons, met de FvD.

Thierry Baudet houdt dus een volstrekt ideologisch verhaal, net als GroenLinks. In plaats van over de vluchtelingencrisis heeft de FvD-leider het over de ‘massamigratie’ en hij noemt het ‘immigratieprobleem’ het grootste probleem van onze tijd. Ook voor Baudet is het vluchtelingenvraagstuk dus een halszaak. Bovendien is het ‘migratieprobleem’ volgens hem een probleem waarmee we ‘onze kinderen’ opzadelen. Als je heel kritisch bent lees je hier Baudets vrees voor ‘homeopathische verdunning’ van het Nederlandse volk in, maar dat is een kwestie van interpreteren.

Zonder meer populistisch is Baudets expliciete beroep op de zogenaamde Nederlandse volksstem: ‘Nederland wil dat de massamigratie nu stopt.’ Baudet toont zich met deze opmerking als een ware demagoog, die zich beroept op hét Nederlandse land, dé Nederlandse cultuur, en geen rekening houdt met het feit dat de Nederlandse burgers verschillend zijn en verschillend denken over het vluchtelingen/migratievraagstuk. Ten slotte laten zijn haast plichtmatige opmerking over het ‘partijkartel’ en zijn pleidooi voor een kabinet waarin eventueel ook het Forum voor Democratie moet deelnemen zien dat Baudet het spreekgestoelte van de Tweede Kamer vooral beschouwt als een preekstoel, de plek waar hij kan getuigen voor het FvD-evangelie. Baudet gelooft heilig in zijn grote eigen gelijk, hij weet de oplossing van het probleem, als iedereen maar naar hem luistert komt het goed. Thierry Baudet is de rechtse Jesse Klaver.

En ten slotte Baudets opmerking dat VVD en CDA maar moeten kijken naar een combinatie met de PVV. Deze oproep is natuurlijk voor de bühne. VVD en CDA zitten immers echt niet te wachten op een onzalige coalitie met een politieke partij die in 2012 het kabinet-Rutte heeft laten vallen, extremistische standpunten over vluchtelingen en moslims huldigt en het gelijkheidsprincipe, hét fundament van onze rechtsstaat, om zeep wil helpen.

Jesse Klaver en Thierry Baudet gedragen zich als de beste stuurlui aan wal. Heilige principes, niet bereid om kritisch naar de eigen standpunten te kijken en niet bereid om met anderen tot een echt akkoord te komen. Als er nieuwe verkiezingen komen, en die kans wordt steeds groter, dan hoop ik dat de partijen die bereid zijn om hun eigen grote gelijk opzij te zetten zullen winnen. Want uiteindelijk moet het land geregeerd worden.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons