Bij het debat over de regeringsverklaring onlangs was er veel te doen over de kabinetsmaatregel om de dividendbelasting af te schaffen. Dit stond in geen enkel verkiezingsprogramma, maar toch besloten de onderhandelende partijen om dit te doen. 

De meeste oppositiepartijen waren hier dan ook niet over te spreken. Lodewijk Asscher stelde veel kritische vragen maar hield zich verder relatief op de oppervlakte. Het was vooral GroenLinks-leider Jesse Klaver die fel van leer trok over de plannen van het derde kabinet van Mark Rutte.

Later werd bekend dat de onderhandelende partijen dit besluit hadden genomen nadat een aantal grote bedrijven, waaronder Shell en Unilever, hadden aangekondigd dat zij wellicht uit Nederland zouden verhuizen wanneer deze maatregel niet genomen zou worden. De toch al boze oppositie met Jesse Klaver voorop sprak direct van ”chantage”. Klaver stuurde zelfs een brief naar de Europese Commissie. Niet dat die daarover iets te zeggen heeft, maar dat de vorm boven de inhoud gaat bij Klaver is allang geen nieuws meer.

Maar er is helemaal geen sprake van chantage. De bedrijven in kwestie hebben niets anders gedaan dan het kenbaar maken van hun positie. Wanneer Nederland zou doorgaan met het belasting heffen op dividend, dan zouden de bedrijven hun conclusies trekken en mogelijk hun vestigingen met alle werkgelegenheid van dien verplaatsen naar het buitenland. Je kunt dat een moreel verwerpelijke opstelling vinden, maar het is wel de realiteit. Iedereen maakt een overzicht van de kosten en de baten en maakt op basis daarvan beleid voor de toekomst.

Natuurlijk had het nieuwe kabinet ervoor kunnen kiezen om de bedrijven te negeren. Dit was een prima verdedigbaar besluit geweest. Maar het gevolg zou wel zijn geweest dat de bedrijven in kwestie vertrokken waren en dat er duizenden banen verloren waren gegaan. Wie wil dat op zijn geweten hebben? Het nieuwe kabinet heeft met de beschikbare kennis een eigen besluit genomen. Als dat ”chantage” is, moeten onderhandelaars voortaan maar in een afgesloten ruimte zonder internet en telefonie bivakkeren.

Het was chantage geweest wanneer Shell en Unilever hadden gedreigd om pikante foto’s van Mark Rutte te lekken wanneer de dividendbelasting niet werd afgeschaft. Maar nu is er veel minder aan de hand dan delen van de oppositie willen doen laten vermoeden. Het wordt dus hoog tijd dat Klaver c.s. zich eens op de inhoud gaan storten. Al begint het er steeds meer op te lijken dat dit er echt niet in zit.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons