Donald Trump wil de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatsen. Nederlandse politici reageren hierop verdeeld.

 

 

 

Vanzelfsprekend is Tunahan Kuzu van DENK erg kritisch. Hij reageert in het Engels, ook voor de internationale tweeps. Jeruzalem was, is en blijft voor hem Al Quds. De stad is volgens Kuzu dus exclusief islamitisch.

Geert Wilders isĀ uiteraard blij. Hij ontkent het bestaansrecht van de Palestijnse staat en schrijft dat Amman, de hoofdstad van JordaniĆ«, de hoofdstad van de Palestijnse staat is.

Kees van der Staaij van de SGP beaamt dit en geeft aan zijn vreugde een religieus tintje.

 

Maar ook de coalitiepartijen reageren verdeeld.Ā De ChristenUnie-fractie in de Tweede KamerĀ is bij monde van buitenlandwoordvoerder JoĆ«l Voordewind enthousiast op het voornemen van de Amerikaanse president. Nederland moet volgens de CU-parlementariĆ«r het Amerikaanse voorbeeld volgen.

Dat de ChristenUnie zich zo openlijk over deze kwestie uitspreekt is opvallend. Aan de ene kant wekt het geen verbazing, want de ChristenUnie is net als de SGP heel erg pro-Israƫl (alleen gereformeerd-vrijgemaakten denken hier wat genuanceerder over, maar het Gereformeerd Politiek Verbond bestaat niet meer). Niettemin is de ChristenUnie nu een coalitiepartij geworden en met deze pro-Israƫlische uitlatingen jaagt Joƫl Voordewind coaltiepartij D66 tegen zich in het harnas.

D66-buitenlandwoordvoerder Sjoerd Sjoerdsma gaat geen polemiek met Voordewind aan, maar is wel heel kritisch over het besluit om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. De D66-parlementariƫr schrijft dat Trump met zijn plan een bom legt onder de tweestatenoplossing.

Het CDA spreekt zich niet uit, de VVD toont zich voorzichtig pro-Israƫl. VVD-buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke richt zijn pijlen op SP-buitenlandwoordvoerder Sadet Karabulut, die van mening is dat minister Halbe Zijlstra de actie van Trump moet veroordelen. Over Sjoerd Sjoerdsma en Joƫl Voordewind, die lijnrecht tegenover elkaar staan, laat Ten Broeke zich wijselijk niet uit.

Michael Servaes van de PvdA en Bram van Oijk van GroenLinks houden zich vooralsnog op de vlakte op Twitter, hoewel linkse partijen uiteraard tegen Jeruzalem als IsraĆ«lische hoofdstad zijn.Ā Alleen de SP heeft zich hierover dus expliciet uitgelaten.